Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 572832)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Dakić, Ana ; Poljak, Franjo ; Pintić Pukec, Nataša ; Tomše-Đuranec, Vesna ; Stručić, Danijela ; Blažek, Davorka ; Runtić, Ivan Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj // Kompetentnost laboratorija 2008 / Margeta, Karmen (ur.). Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2008. str. 13-15

Podaci o odgovornosti

Dakić, Ana ; Poljak, Franjo ; Pintić Pukec, Nataša ; Tomše-Đuranec, Vesna ; Stručić, Danijela ; Blažek, Davorka ; Runtić, Ivan

hrvatski

Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj

Cilj ovog rada je prezentacija hrvatskog nacionalnog laboratorija za mlijeko, rezultata njegova petogodišnjeg rada i kvalitete mlijeka u Hrvatskoj. Laboratorij spada u poslovni sustav Hrvatskog stočarskog centra. U procesu prilagodbe na EU zahtjeve, a u skladu s EU direktivom 92/46/EEZ načinjen je hrvatski Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka koji je stupio na snagu u siječnju 2001. god. Osim temeljnih odredbi Pravilnik propisuje i minimalne zahtjeve o kvaliteti mlijeka za isporuku u industrijsku preradu. Pravilnik posebno daje značaj higijenskoj kvaliteti mlijeka (mikrobiologija, somatske stanice i rezidue u mlijeku). Temeljem toga Ministarstvo poljoprivrede donosi odluku o uspostavi Sustava za kontrolu kvalitete mlijeka te uspostavi Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima. Laboratorij je uspostavljen do rujna 2002.godine i tada počinje njegov službeni rad. Istovremeno je donešena i Uredba o ciljnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj prema kojoj higijenska kvaliteta ima veliki utjecaj na cijenu mlijeka. Središnji laboratorij spada u ispitne laboratorije koji utvrđuje kvalitetu mlijeka za 32.000 isporučitelja i 40 mljekara-prerađivača mlijeka u Hrvatskoj pri čemu valja naglasiti gospodarski značaj ; vrijednost isporučenog mlijeka iznosi oko dvije milijarde kuna godišnje. Rezultati laboratorijskih ispitivanja služe za utvrđivanje cijene mlijeka koju mljekare plaćaju isporučiteljima. Zahvaljujući radu Središnjeg laboratorija mljekare u Hrvatskoj danas nemaju prepreke u međunarodnoj trgovini. Laboratorij zapošljava 40 zaposlenika, smješten je na 1.100m2 prostora i opremeljen najsuvremenijom analitičkom opremom za utvrđivanje kvalitete svježeg sirovog mlijeka. Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka akreditiran je u rujnu 2004. godine u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025 i do danas tri puta uspješno potvrdio akreditaciju. Akreditirano je 12 analitičkih metoda, što laboratoriju omogućuje da svaki zahtjev Pravilnika o kvaliteti mlijeka kompetentno ispunjava. Svoje rezultate laboratorij potvrđuje brojnim međulaboratorijskim usporednim ispitivanjima sa laboratorijima: Referentni laboratorij Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb, MUVA Kempten/Allgau, MIH Dr.Hufner-Njemačka, Univerza Ljubljana i dr. Cilj uspostave sustava i laboratorija bio je svakako jedinstvenipristup u utvrđivanju kvalitete mlijeka za sve isporučitelje i sve mljekare u Hrvatskoj, ali i podizanje higijenske kvalitete mlijeka na europsku razinu. Analizirajući rezultate petogodišnjeg rada laboratorija može se zaključiti da kemijska kvaliteta mlijeka održava vrlo visoku razinu (4% mliječne masti i 3, 40% proteina).Glede broja mikroorganizama i somatskih stanica 2003.god.europske kriterije zadovoljavalo je 22, 71% hrvatskog mlijeka (do 100.000 mikroorg./ml mlijeka i do 400.000 somatskih stanica/ml=. Intenzivnim radom, brojnim edukacijama isporučitelja mlijeka, temeljitom provedbom sustava i visokom razinom kvalitete rada laboratorija postignuti su zavidni rezultati i u 2007. god. bilježimo 62, 87% mlijeka koje zadovoljava najzahtjevnije europske kriterije. Sigurnost mlijeka za zdravlje podrazumijeva i pitanje prisustva rezidua u mlijeku (štetnih tvari-antibiotici, dterdženti, pesticidi ...). Prema rezultatima utvrđenim na velikom broju uzoraka (oko 300.000 godišnje) može se zaključiti značajno poboljšanje iz godine u godinu. Tako 2004. godine bilježimo 2, 39% uzoraka pozitivnih na ukupne rezidue od čega 1, 18% čine antibiotici, a 1, 22% ostale rezidue ; dok je 2007. godine 0, 40% ukupno pozitivnih uzoraka na rezidue, a od toga 0, 15% pozitivnih na antibiotike i 0, 25% pozitivnih na ostale rezidue. Početkom ove godine nastavljeni su pozitivni trendovi u poboljšanju kvalitete mlijeka i za očekivati je da će kroz kraće vrijeme i preostala količina mlijeka u Hrvatskoj zadovoljiti stroge europske kriterije.

Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka; kvaliteta mlijeka; međulaboratorijska usporedna ispitivanja; HRN EN ISO/IEC 17025

Knjiga sažetaka

engleski

Central laboratory for milk control and system of milk quality control in Croatia

nije evidentirano

Central laboratory for milk control; milk quality; proficiency testing; HRN EN ISO/IEC 17025

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-15.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kompetentnost laboratorija 2008

Margeta, Karmen

Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji

978-953-7329-03-7

Podaci o skupu

Drugo nacionalno savjetovanje "Kompetentnost laboratorija"

ostalo

22.10.2008-25.10.2008

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)