Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 513666

Informirani pristanak djece u hrvatskom zakonodavstvu


Turković, Ksenija; Roksandić Vidlička, Sunčana; Brozović, Juraj
Informirani pristanak djece u hrvatskom zakonodavstvu // Bioetika i dijete / Čović, Ante ; Radonić, Marija (ur.).
Zagreb: Pergamena d.o.o. ; Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, 2011. str. 191-214


Naslov
Informirani pristanak djece u hrvatskom zakonodavstvu
(Informed Consent of Children in the Croatian Legislature)

Autori
Turković, Ksenija ; Roksandić Vidlička, Sunčana ; Brozović, Juraj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Bioetika i dijete

Urednik/ci
Čović, Ante ; Radonić, Marija

Izdavač
Pergamena d.o.o. ; Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju

Grad
Zagreb

Godina
2011

Raspon stranica
191-214

ISBN
978-953-6576-46-3

Ključne riječi
značenje informiranog pristanka, regulacija i neusklađenost zakonodavnog rješenja u Rh, poredbena rješeanja i međunarodni izvori, prijedlozi de lege ferenda
(meaning of informed consent, regulation and inconsistency in RoC, comarative solutions and international documents, proposals de lege ferenda)

Sažetak
Rad iznosi problematiku regulacije informiranog pristanka u Republici Hrvatskoj, neusklađenost hrvatskih zakonodavnih rješenja s Konvencijom o ljudskim pravima i biomedicini te koliziju odredba Zakona o zaštita prava pacijenata i i Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Poseban naglasak je na problematici regulacije pristanka u slučajevima kad se djeca (osobe mlađe od 18 godina) javljaju kao pacijenti ili pak u slučajevima kad se nad djecom provode istraživanja. Prikazat će se zahtjevi i preporuke međunarodnih dokumenata te rješenja poredbenih zakonodavstava. Kako je Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini potvrđena u Republici Hrvatskoj , mišljenje djeteta trebalo bi se uzimti u obzir kao sve značajniji čimbenik u postupku odlučivanja o prihvaćanju ili odbijanju zdravstvenih usluga, u razmjeru njenim ili njegovim godinama i stupnju zrelosti. Iako nije pravno obvezujuća, na isti zaključak upućuje i Opća deklaracija o bioetici i ljudskim pravima: “…dotična osoba treba biti u najvećoj mogućoj mjeri uključena u proces donošenja odluka o pristanju, kao i odluke o povlačenju pristanka.” . Sukladno odbredbama nadvedene Konvencije, a u skladu sa zahtjevima koji proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta, trebao bi se izmijeniti i Zakon o zaštiti prava pacijenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661428-1298 - Hrvatsko medicinsko pravo u svjetlu europskih standarada (Ksenija Turković, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Turković, Ksenija; Roksandić Vidlička, Sunčana; Brozović, Juraj
Informirani pristanak djece u hrvatskom zakonodavstvu // Bioetika i dijete / Čović, Ante ; Radonić, Marija (ur.).
Zagreb: Pergamena d.o.o. ; Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, 2011. str. 191-214
Turković, K., Roksandić Vidlička, S. & Brozović, J. (2011) Informirani pristanak djece u hrvatskom zakonodavstvu. U: Čović, A. & Radonić, M. (ur.) Bioetika i dijete. Zagreb, Pergamena d.o.o. ; Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, str. 191-214.
@inbook{inbook, year = {2011}, pages = {191-214}, keywords = {meaning of informed consent, regulation and inconsistency in RoC, comarative solutions and international documents, proposals de lege ferenda}, isbn = {978-953-6576-46-3}, title = {Informed Consent of Children in the Croatian Legislature}, keyword = {meaning of informed consent, regulation and inconsistency in RoC, comarative solutions and international documents, proposals de lege ferenda}, publisher = {Pergamena d.o.o. ; Hrvatsko dru\v{s}tvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju}, publisherplace = {Zagreb} }