Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnost primjene novih pokazatelja u procjeni hranidbeno-metaboličkog statusa i prevencije bolesti u stadu mliječnih krava (CROSBI ID 768042)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Ipša, Željko (mentori: Marenjak Terezija Silvija ; Poljičak-Milas, Nina) Mogućnost primjene novih pokazatelja u procjeni hranidbeno-metaboličkog statusa i prevencije bolesti u stadu mliječnih krava // Veterinarski fakultet Zagreb. 2011.

Podaci o odgovornosti

Ipša, Željko (mentori: Marenjak Terezija Silvija ; Poljičak-Milas, Nina)

hrvatski

Mogućnost primjene novih pokazatelja u procjeni hranidbeno-metaboličkog statusa i prevencije bolesti u stadu mliječnih krava

Istraživan je utjecaj sezone, pasmine, stadija i redoslijeda laktacije na koncentracju albumina, ukupnog bilirubina, ureje, ukupnog, LDL i HDL kolesterola, neesterificiranih masnih kiselina (NEFA), beta-hidroksimaslačne kiseline (BHB), reaktivnih spojeva tiobarbiturne kiseline (TBARS), minerala kalcija, fosfora i magnezija te aktivnost enzima aspartat-aminotransferaze (AST), gama- glutamil-transferaze (GGT), ukupne alkalne fosfataze (AP), laktat dehidrogenaze (LDH) i superoksid dismutaze (SOD) u krvi holštajn- frizijske i simentalske pasmine krava. Utvrđena je značajno manja aktivnost GGT te ukupnog, HDL i LDL kolesterola u krvi krava simentalske pasmine. Većina biokemijskih pokazatelja u krvi značajno se razlikovala s obzirom na stadij i redoslijed laktacije. Vrijednosti ukupnog bilirubina te aktivnost AST bile su najveće u prvom stadiju laktacije, dok je istovremeno utvrđena značajno niža koncentracija glukoze i kalcija u krvi. Aktivnost GGT postupno je značajno rasla od 15. dana prije poroda prema trećem stadiju laktacije. Aktivnost AP bila je značajno viša u krava u tranziciji u usporedbi sa prvim i drugim stadijem laktacije. Koncentracija ukupnog i LDL kolesterola bile su značajno veće u trećem stadiju laktacije, dok je koncentracija HDL kolesterola već značajno porasla u drugom stadiju laktacije. Aktivnost LDH značajno je rasla od 15. dana prije poroda prema trećem stadiju laktacije. S obzirom na redoslijed laktacije, u četvrtoj laktaciji utvrđena je značajno manja koncentracija albumina, ukupnog LDL i HDL kolesterola, te manja aktivnost LDH, uz utvrđenu značajno veću koncentraciju glukoze u krvi. Značajno veća aktivnost AP utvrđena je u prvoj laktaciji, dok je aktivnost GGT bila značajno niža u drugoj laktaciji. Rezultati našeg istraživanja ukazuju da su stadij i redoslijed laktacije imali značajan utjecaj na većinu biokemijskih pokazatelja u krvi krava u istraživanju. Pri istovjetnom načinu držanja i hranidbe holštajn-frizijskih i simentalskih krava u istraživanju utvrđene su pasminske razlike za pojedine pokazatelje. Nije utvrđen značajan utjecaj pasmine, sezone, stadija i redoslijeda laktacije na aktivnost SOD i koncentraciju reaktivnih spojeva tiobarbiture kiseline u krvi što ukazuje na njihovu manju osjetljivost na okolišne i fiziološke uvjete u organizmu. Stoga bismo mogli zaključiti da postoji mogućnost njihove primjene kao pokazatelja hranidbenog i metaboličkog statusa mliječnih krava za što su potrebna daljnja istraživanja.

Sezona; Pasmina; Laktacija; Biokemijski pokazatelji; Krave

Rad je nagrađen Dekanovom nagradom za 2011. godunu

engleski

New indicators for in nutritional-metabolic status and disease prevention in a herd of dairy cows

nije evidentirano

season; breed; lactation; biochemical parameters; cows

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet Zagreb

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina