Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 512989

Početna istraživanja kartografskih znakova za upravljanje u kriznim situacijama


Kuveždić Divjak, Ana; Lapaine, Miljenko
Početna istraživanja kartografskih znakova za upravljanje u kriznim situacijama // Zbornik radova s druge konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa / Damir Trut (ur.).
Zagreb: Državna uprava za zaštitu i spašavanje, 2011. str. 106-112 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Početna istraživanja kartografskih znakova za upravljanje u kriznim situacijama
(Preliminary research on map symbols for crisis management)

Autori
Kuveždić Divjak, Ana ; Lapaine, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova s druge konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa / Damir Trut - Zagreb : Državna uprava za zaštitu i spašavanje, 2011, 106-112

Skup
II. konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Mjesto i datum
Hrvatska, Zagreb, 14-15.10.2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kartografija; kartografski znakovi; krizne situacije; rano upozoravanje
(Cartography; map symbols; crisis situations; early warning)

Sažetak
Razvojem digitalnih tehnologija za prikupljanje podataka i izradu karata, došla je do izražaja važna uloga kartografije – kartografija u službi ranog upozoravanja i upravljanja u kriznim situacijama. Bilo da se kartiraju pojave povezane s rizicima i nesrećama u svrhu planiranja i obrane prije nastanka krizne situacije ili se izrađuju karte za ublažavanje posljedica nakon krizne situacije, takve karte bi trebale omogućiti dobru organizaciju vitalnih informacija za identificiranje opasnosti, procjenu rizika i raspodjelu resursa te su stoga prepoznate kao važna potpora pri odlučivanju u svim fazama krizne situacije. Ipak, istraživanja provedena nakon nekih katastrofalnih nesreća koje su se nedavno dogodile u svijetu, ukazala su na ozbiljan problem – nedostatak standardiziranih kartografskih znakova za prikazivanje ključnih informacija na kriznim kartama. Budući da se krizne karte često izrađuju za vrijeme kada krizna situacija već traje, glavna osobina takvih karata je da ih je potrebno interpretirati brzo i pod pritiskom. Različite službe koje su djelovale u kriznoj situaciji, izrađivale su vlastite karte i u nedostatku standardiziranih kreirale vlastite kartografske znakove u svrhu dostavljanja ključnih informacija svim sudionicima krizne situacije. Razmjena i brza interpretacija vitalnih informacija bila je otežana zbog nedostatka odgovarajućih standarda, što je istaknulo potrebu za istraživanjem znakova posebno prilagođenih kriznim kartama. U ovome je radu provedeno preliminarno istraživanje o postojećim kartografskim znakovima za upravljanje u kriznim situacijama. Identificirani su izvori kartografskih znakova – državne i lokalne agencije i organizacije, privatni sektor raznih zemalja, izdvojeni su krizni kartografski znakovi ugrađeni u komercijalne softvere, oni dostupni na internetu itd. Prema pripadajućem značenju, prikupljeni kartografski znakovi grupirani su u kategorije i analizirani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0071588-1593 - Kartografija Jadrana (Miljenko Lapaine, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb