Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Računovodstvene informacije za upravljanje lokalnim financijama u funkciji realizacije programa proračuna (CROSBI ID 364226)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vitasović, Miroslava Računovodstvene informacije za upravljanje lokalnim financijama u funkciji realizacije programa proračuna / Barbieri, Alfio (mentor); Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, . 2011

Podaci o odgovornosti

Vitasović, Miroslava

Barbieri, Alfio

hrvatski

Računovodstvene informacije za upravljanje lokalnim financijama u funkciji realizacije programa proračuna

Temeljna hipoteza disertacije je da efikasan sustav uspostave računovodstvene analize i korištenja računovodstvenih informacija za upravljanje financijama, omogućava lokalnoj jedinici efikasno korištenje javnih resursa i uspostavljanje financijske discipline. Temeljna hipoteza je dokazana te su ciljevi istraživanja u potpunosti realizirani strukturiranjem modela upravljanja lokalnim financijama na osnovi empirijskog istraživanja provedenog na uzorku od 31 lokalne jedinice u Istarskoj županiji. Istraživanju je prethodila podrobna razrada elemenata predloženog modela upravljanja lokalnim financijama, detaljna raščlamba i analiza financijskih pokazatelja, kao i pregled postojećeg zakonskog okvira računovodstvenog sustava proračuna lokalnih jedinica i specifičnosti financiranja i financijskog upravljanja lokalnim jedinicama. Predložena je skupina financijskih pokazatelja za lokalne jedinice te provedena financijska analiza sa ciljem utvrđivanja uspješnosti poslovanja jedne lokalne jedinice. Predloženim modelom upravljanja lokalnim financijama omogućeno je dobivanje računovodstvenih informacija koje se oslanjaju na prošle događaje (računovodstvene informacije iz financijskih izvještaja) kao i one koje pružaju pogled na budućnost (računovodstvene informacije dobivene analizom trendova, vremenskih serija). Predloženi model upravljanja lokalnim financijama razvija se zajedno sa računovodstvenim informacijskim sustavom što omogućuje dobivanje kvalitetnih računovodstvenih informacija. Specifičnost modela izvedenog predmetnim istraživanjem jest u međusobnoj povezanosti elemenata modela te se tako stvara jedan zatvoreni krug koji predstavlja kontinuirani proces. Upravo je ova karakteristika kontinuiranosti temeljna pretpostavka stvaranja sustava upravljanja financijama. Provedena je regresijska i korelacijska analiza nad stvarno planiranim godišnjim vrijednostima ukupnih prihoda i primitaka te rashoda i izdataka jedne lokalne jedinice, a u drugom postupku provela se regresijska i korelacijska analiza nad planiranim godišnjim vrijednostima ukupnih prihoda i primitaka te rashoda i izdataka iste lokalne jedinice uz primjenu modela upravljanja lokalnim financijama.

računovodstvo; javni sektor

Voditelj projekta je bio član povjerenstva za ocjenu i obranu disertacije - koja je postavljenim i obranjenim hipotezama u funkciji ostvarenja ciljeva projekta.

engleski

Accounting information for management of local finances in the realization of the program budget

nije evidentirano

accounting; public sector

nije evidentirano

Podaci o izdanju

204

21.04.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Pula

Povezanost rada

Ekonomija