Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nasljedni karcinomi, B. A. J. Ponder u udžbeniku: Molekularna biologija u medicini (CROSBI ID 751309)

Druge vrste radova | prijevod

Pećina-Šlaus, Nives Nasljedni karcinomi, B. A. J. Ponder u udžbeniku: Molekularna biologija u medicini // Molekularna biologija u medicini, urednici hrvatskog izdanja: Jonjić, Lučin, Crnek-Kunstelj i Traven. 2000.

Podaci o odgovornosti

Pećina-Šlaus, Nives

hrvatski

Nasljedni karcinomi, B. A. J. Ponder u udžbeniku: Molekularna biologija u medicini

"Nasljedna sklonost" danas je prioritet na listi znanstvenih istraživanja malignih tumora u velikom broju zemalja. Entuzijazam vjerojatno odražava spektakularne napredke koji su postignuti na ovom polju poslijednjih 10 godina. Proučavanja i analize obitelji dovele su do otkrića gena kao što su Rb-1, Wt-1 i NF-1 koji su dali vrlo važne spoznaje o mehanizmima normalne kontrole rasta. Isto se očekuje od nasljednih karcinomskih gena kao npr. gena apc, čiju detaljnu funkciju još treba pojasniti. Koliko će duboko biološka istraživanja ostaviti traga na prevenciji i liječenju karcinoma još nije jasno. U dolazećem desetljeću, poboljšanje epidemioloških analiza i analiza genoma otvoriti će put za dodatne analize utjecaja poligenskih čimbenika u individualnnoj sklonosti na razvoj karcinoma. Ta otkrića mogu doprinijeti spriječavanju razvoja karcinoma u mnogo većem razmjeru. Hoće li bolesnici željeti slijediti ovaj put, treba tek vidjeti.

nasljedni karcinom

nije evidentirano

engleski

Hereditary Cancer, In: Molecular Biology in Medicine

nije evidentirano

hereditary cancer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Molekularna biologija u medicini, urednici hrvatskog izdanja: Jonjić, Lučin, Crnek-Kunstelj i Traven

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti