Tehnologija proizvodnje junadi za tov u sustavu „krava-tele“ na prirodnim travnjačkim resursima (CROSBI ID 572588)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Perčulija Goran
hrvatski
Tehnologija proizvodnje junadi za tov u sustavu „krava-tele“ na prirodnim travnjačkim resursima
Osnovu proizvodnje goveđeg mesa u RH čini telad mlječnih krava i telad iz uvoza. Sustavnim smanjenjem broja krava doveden je u pitanje dostatan broj teladi za proizvodnju potrebnih količina goveđeg mesa, a sve naglašenija specijalizacija u proizvodnji kravljega mlijeka, dovodi u pitanje i tovne karakteristike i kvalitetu teladi za tov. Sadašnja proizvodnja goveđeg mesa je nije na razini samodostatnosti unatoč izuzetno povoljnim agroekološkim uvjetima i raspoloživim sirovinskim resursima. Problem nedovoljnog broja teladi za tov RH može riješiti uspostavom sustava «krava-tele», na način da taj sustav sudjeluje u ukupnom broju krava sa više od 30% (EU prosjek 36%), a ne kao do sada s približno 6%. Sustav «krava-tele» zasniva se na kravama mesnih pasmina ili križancima mesnih pasmina s pasminama kombiniranih svojstava, a sirovinsku osnovicu ovog sustava čine travnjački resursi (prirodni i zasijani), uz odgovarajuće učešće namjenski proizvedene krme na oraničnim površinama.
krava-tele; trava
nije evidentirano
engleski
Production technology for fattening cattle in the “cow-calf” system on natural grassland resources
nije evidentirano
cow-calf; grass
nije evidentirano
Podaci o prilogu
23-23.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Agro Arca 2011
Vojislav Raušević
Slatina:
Podaci o skupu
Europski dani agro i eko inovacija
predavanje
05.05.2011-05.05.2011
Slatina, Hrvatska