Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava (CROSBI ID 364167)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Brkić Bubola, Karolina Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava / Koprivnjak, Olivera (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Brkić Bubola, Karolina

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava

Tijekom dvogodišnjeg istraživanja, određene su hlapive tvari i senzorska svojstva djevičanskih maslinovih ulja (DMU) istarskih autohtonih sorti Buža, Črna i Rosinjola proizvedenih na istovjetan način od plodova ubranih u istom stupnju zrelosti. Hlapive tvari određene su pomoću mikroekstrakcije na čvrstim nosačima udružene s plinskom kromatografijom. Miris i okus ulja određen je kvantitativnom deskriptivnom senzorskom analizom, a boja spektrofotometrijski. Također, ispitani su utjecaji stupnja zrelosti plodova maslina, filtracije ulja i različitih temperatura skladištenja na hlapive tvari i senzorska svojstva istraživanih ulja. Sortna DMU imala su različite profile hlapivih tvari i senzorskih svojstava. Ulja Buže bila su najbogatija u pogledu gotovo svih ispitivanih hlapivih tvari te su imala najviše intenzitete senzorskih svojstava ostalo voće i slatko. Ulje Rosinjole imalo je najviši intenzitet svojstva gorko. Ulja Črne bila su najtamnija. Ukupne hlapive tvari, C6 i C5 hlapive tvari, pigmenti te senzorska ocjena ulja većinom su opadali povećanjem stupnja zrelosti plodova od kojih je ulje proizvedeno, dok su se intenzitet senzorskog svojstva slatko te svjetlina ulja povećavali, a svojstva jabuka, trava i gorko smanjivali. Nakon 12 mjeseci skladištenja ulja pri različitim temperaturama, koncentracije gotovo svih hlapivih tvari ostale su nepromijenjene. Filtracija ulja nije značajno utjecala na ukupne hlapive tvari, a primijećene su samo blage promjene u senzorskom profilu.

hlapive tvari; senzorska svojstva; djevičansko maslinovo ulje; sorta

nije evidentirano

engleski

Characterization of virgin olive oils from Istrian autochthonous varieties on the basis of volatile compounds and sensory characteristics

nije evidentirano

volatile compounds; sensory characteristics; virgin olive oil; variety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

143

29.04.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija