Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 511926

Spolne razlike u broju prijatelja suprotnog spola i njihovim poželjnim osobinama


Salkičević, Svjetlana; Tadinac, Meri
Spolne razlike u broju prijatelja suprotnog spola i njihovim poželjnim osobinama // 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Knjiga sažetaka / Čorkalo Biruški, Dinka i Vukasović, Tena (ur.).
Zagreb: Grafički zavod Hrvatske d.o.o., 2011. str. 166-166 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Spolne razlike u broju prijatelja suprotnog spola i njihovim poželjnim osobinama
(Sex differences in the number and desirable characteristics of opposite-sex friends)

Autori
Salkičević, Svjetlana ; Tadinac, Meri

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
20. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Knjiga sažetaka / Čorkalo Biruški, Dinka i Vukasović, Tena - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske d.o.o., 2011, 166-166

ISBN
978-953-175-391-3

Skup
20. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07-09.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Prijateljstvo; spol; rodne uloge; socioseksualnost; veza
(Friendship; sex; sex roles; sociosexuality; relationship)

Sažetak
Prema evolucijskom gledištu, prijatelji nam pomažu u rješavanju adaptivnih problema razmnožavanja te preživljavanja nas i naših potomaka. Prijateljstvo sa suprotnim spolom omogućuje stvaranje šire mreže prijatelja, potencijalnih partnera i zaštitnika, a spolne razlike koje tu nalazimo imaju porijeklo u razlikama u roditeljskom ulaganju: dok muškarci u tim prijateljstvima traže seksualnu dostupnost, žene žele tjelesnu zaštitu i potencijalne dugoročne ljubavne partnere. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti utjecaj nekih varijabli koje bi mogle biti relevantne za zastupljenost ovog oblika prijateljstva te ispitati poželjne karakteristike prijatelja suprotnog spola. Stoga smo ispitali povezanost spola, rodne uloge, socioseksualnosti te uključenosti u romantičnu vezu s brojem i proporcijom prijatelja suprotnog spola, kao i procjene poželjnih karakteristika tih prijatelja. Uzorak je obuhvaćao 94 studentice i 90 studenata Zagrebačkog sveučilišta. Rezultati pokazuju da studentice imaju manje prijateljica nego studenti prijatelja te kod njih, za razliku od studenata, nalazimo korelaciju broja prijateljica i broja prijatelja. Zanimljiv je rezultat kako je kod žena romantična vezanost povezana s manjim brojem prijatelja. Kod sudionika oba spola je viša socioseksualnost povezana s većim brojem prijatelja. Studenti i studentice gotovo se ne razlikuju u prvih deset najpoželjnijih osobina prijatelja suprotnog spola ; važno im je da ih prijatelji suprotnog spola poštuju, da su im odani i podržavaju ih, dok podjednako ne žele nepouzdane, kontrolirajuće prijatelje i prijateljice, koji ne znaju čuvati tajne. Utvrđene spolne razlike upućuju na postojanje različitih motiva za sklapanje prijateljstava sa suprotnim spolom: nesustavno variranje proporcije prijateljica kod studenata upućuje na to da je sklapanje prijateljstava sa suprotnim spolom kod muških sudionika motivirano održavanjem baze seksualno dostupnih partnerica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3294 - Provjera evolucijskog modela prilagodbe i zdravlja (Meri Tadinac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb