Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 511621

Prirodno pomlađivanje sastojina obične bukve (Fagus sylvatica L.) oplodnim sječama na malim površinama


Anić, Igor; Mikac Stjepan
Prirodno pomlađivanje sastojina obične bukve (Fagus sylvatica L.) oplodnim sječama na malim površinama // Croatian journal of forest engineering, 32 (2011), 1; 19-29 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Prirodno pomlađivanje sastojina obične bukve (Fagus sylvatica L.) oplodnim sječama na malim površinama
(Natural regeneration of Common beech (Fagus sylvatica L.) stands using small scale shelterwood system)

Autori
Anić, Igor ; Mikac Stjepan

Izvornik
Croatian journal of forest engineering (1845-5719) 32 (2011), 1; 19-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Fagus sylvatica L.; prirodno pomlađivanje; oplodne sječe na malim površinama; pomladno razdoblje; prirodno uzgajanje šuma; jednodobna sastojina; raznodobna sastojina
(Fagus sylvatica L.; natural regeneration; small scale shelterwood regeneration; regeneration period; close to nature silviculture; even-aged stand; uneven-aged stand)

Sažetak
U razdoblju 2006 – 2010. godine analizirani su praktični primjeri prirodnoga pomlađivanja obične bukve na malim površinama u nas (područja uprava šuma podružnica Zagreb, Koprivnica, Karlovac, nacionalnog parka Plitvička jezera, parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje) i izvan granica Hrvatske (Belgija, Češka, Njemačka, Slovačka, Slovenija). U ovom su radu prikazani rezultati istraživanja malopovršinskog pomlađivanja obične bukve u obliku grupa na primjeru dinarske brdske bukove šume (as. Lamio orvalae-Fagetum /Ht. 1938/ Borhidi 1963), te u obliku malih sastojina na primjeru bukove šume s dlakavim šašem (as. Carici pilosae-Fagetum Oberdorfer 1957). Istraživanje je pokazalo kako priroda u prašumskim bukovim sastojinama započinje prirodno pomlađivanje na malim površinama, u skupinama i grupama. Takav način pomlađivanja može se primijeniti u šumama posebne namjene i zaštitnim šumama jer se njime oblikuju strukturno raznolike sastojine koje će zadovoljiti općekorisne funkcije takvih šuma. Takav način pomlađivanja dobar je i za šume šumoposjednika jer omogućuju koncentraciju zahvata na manjim površinama i kontinuirano planiranje prihoda. Pomlađivanje oplodnim sječama na malim površinama u velikim kompleksima gospodarskih šuma također je moguće i poželjno. Tu se uspješno pokazalo pomlađivanje na malim površinama koje se prostiru na razini male (1 – 3 ha) i srednje (3 – 5 ha) sastojine. U usporedbi s klasičnim regularnim gospodarenjem na velikim površinama, gospodarenje na malim površinama je prirodi bliskiji i intenzivniji način gospodarenja koji traži izradbu šumskouzgojnog plana sa skicom pomladnih jezgri i smjerovima njihova proširivanja. Uzgojni radovi se izvode istodobno, ali na različitim dijelovima pomladne površine. Olakšano je izvođenje i kontrola radova, a omogućuje dugoročno i kontinuirano planiranje glavnog prihoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0682041-1950 - Dinamika obnove bukovo-jelovih prašuma hrvatskih Dinarida (Igor Anić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Igor Anić, (204100)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus