Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51162

Planovi karijere i motivacija za postignućem hrvatskih ii slovenskih studenata


Ferligoj, Anuška; Horvat, Jasna; Šarlija, Nataša
Planovi karijere i motivacija za postignućem hrvatskih ii slovenskih studenata // Ekonomski vjesnik, 11 (2000), 1-2; 5-23 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 51162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Planovi karijere i motivacija za postignućem hrvatskih ii slovenskih studenata
(Carier plans and motivation for achievement of croatia and slovenian students)

Autori
Ferligoj, Anuška ; Horvat, Jasna ; Šarlija, Nataša

Izvornik
Ekonomski vjesnik (0353-359X) 11 (2000), 1-2; 5-23

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
karijere; planovi; motivacija za postignućem; analiza varijance;
(cariers; plans; motivation for achievement; ANOVA)

Sažetak
U radu se analiziraju dvije skupine utjecaja na "planove za karijeru". Prvu skupinu utjecaja čine dvije neovisne varijable: država (Slovenija i Hrvatska) i spol (muško i žensko). Drugu skupinu utjecaja čine stavovi ispitanika o "motivaciji za postignućem", "motivaciji za moć" i "opisu željenog posla". Planovi za karijeru i motivacija za postignićem ispitivani su na uzorcima studenata i studentica iz Slovenije (n=154) i Hrvatske (n=149). t-testom je izmjeren veći broj signifikantnih razlika u stavovima studenata različitih država, negoli u stavoivma studenata različitog spola. Faktorska analiza pokazuje da varijable koje se odnose na "motivaciju za posao" tovre tri faktora za svaku od promatranih zemalja. Prva su dva faktora jednaka za obje zemlje (I. faktor "ambicioznost", II. faktor "pomaganje drugima"). Treći faktor za hrvatske ispitanike označuje probleme "egzistencije", dok za slovenske ispitanike "slobodu na poslu i izvan posla". Analizom varijance prosječne varijable skupine varijabli "motivacije za posao", države i spola, može se zaključiti da dva faktora zajedno (spol i država zajedno) pokazuju statistički signifikantan glavni faktor (F(2,299)=8.418). Također, F je signifikantan za državu ((1,299)=16,089), a razlike nisu signifikantne za spol i interakciju države i spola. Sve navedeno ide u prilog pretpostavci da su promjene koje su se posljednjih godina odvijale u dvjema državama utjecale i na različitosti stavova studenata glede njihova odnosa prema motivaciji za posao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
010001

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasna Horvat (autor)

Avatar Url Nataša Šarlija (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ferligoj, Anuška; Horvat, Jasna; Šarlija, Nataša
Planovi karijere i motivacija za postignućem hrvatskih ii slovenskih studenata // Ekonomski vjesnik, 11 (2000), 1-2; 5-23 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ferligoj, A., Horvat, J. & Šarlija, N. (2000) Planovi karijere i motivacija za postignućem hrvatskih ii slovenskih studenata. Ekonomski vjesnik, 11 (1-2), 5-23.
@article{article, year = {2000}, pages = {5-23}, keywords = {karijere, planovi, motivacija za postignu\'{c}em, analiza varijance, }, journal = {Ekonomski vjesnik}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {0353-359X}, title = {Planovi karijere i motivacija za postignu\'{c}em hrvatskih ii slovenskih studenata}, keyword = {karijere, planovi, motivacija za postignu\'{c}em, analiza varijance, } }
@article{article, year = {2000}, pages = {5-23}, keywords = {cariers, plans, motivation for achievement, ANOVA}, journal = {Ekonomski vjesnik}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {0353-359X}, title = {Carier plans and motivation for achievement of croatia and slovenian students}, keyword = {cariers, plans, motivation for achievement, ANOVA} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font