Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 511502

Naglasni tip b u imenica govora sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu


Vranić, Silvana
Naglasni tip b u imenica govora sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu // Zbornik radova Petoga hrvatskog slavističkog kongresa / Turk, Marija ; Srdoč-Konestra, Ines (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2012. str. 357-364 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Naglasni tip b u imenica govora sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu
(Accentual type b within the nouns of the northwest macrosystem of the island of Pag)

Autori
Vranić, Silvana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Petoga hrvatskog slavističkog kongresa / Turk, Marija ; Srdoč-Konestra, Ines - Rijeka : Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2012, 357-364

ISBN
978-953-6104-83-3

Skup
Peti hrvatski slavistički kongres

Mjesto i datum
Rijeka, Republika Hrvatska, 7.- 10. 9. 2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hrvatski jezik; čakavsko narječje; govori sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu; naglasni tip b u imenica
(Croatian language; čakavian dialect group; speeches of the northwestern macrosystem of the island of Pag; accentual type b within the nouns)

Sažetak
U akcentološkoj literaturi i u recentnim monografskim djelima o čakavskim govorima u kojima su naglasni tipovi uključeni u morfološki dio rasprava imenice se prema ishodišnim tipovima u praslavenskom jeziku dijele u tri naglasna tipa s obzirom na mjesto i vrstu naglaska (i podtipove s obzirom na postojanje nenaglašenih duljina): a) tip a sa stalnim mjestom naglaska na vokalu osnove, b) tip b sa stalnim mjestom naglaska na vokalu nastavka, c) tip c s alternirajućim mjestom naglaska na vokalu osnove i na vokalu nastavka. Prema fonološkim kriterijima unutar sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu razlikuju se tri tipa i četiri skupine govora. U ovom se radu na temelju podataka u reprezentativnim govorima tih skupina predstavljaju podudarnosti i razlike među podtipovima i varijantama imenica koje ulaze u naglasni tip b, odnosno u imenica koje su u praslavenskom jeziku imale naglasak na nastavku, a danas imaju naglasak regresivno pomaknut na osnovu u oblika koji su imali naglašeni poluglas, ali i u dijelu oblika koji su imali naglasak na punom vokalu nastavka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-1012647-0900 - Prilozi za istraživanje čakavskih dijalekata na području zapadne Hrvatske (Silvana Vranić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Silvana Vranić, (202805)