Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 511338

Ostatak nakon proizvodnje vina kao sirovina za dobivanje toplinske energije


Voća, Neven; Krička, Tajana; Brlek Savić, Tea; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Bilandžija, Nikola
Ostatak nakon proizvodnje vina kao sirovina za dobivanje toplinske energije // Čista energija – nove tehnologije i obnovljivi izvori energije / Đonlagić, Mirsad (ur.).
Tuzla, Bosna i Hercegovina: Univerzitet u Tuzli, 2009. str. 7-13 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ostatak nakon proizvodnje vina kao sirovina za dobivanje toplinske energije
(Wine grape residue as raw material for thermal energy production)

Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Brlek Savić, Tea ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Bilandžija, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Čista energija – nove tehnologije i obnovljivi izvori energije / Đonlagić, Mirsad - Tuzla, Bosna i Hercegovina : Univerzitet u Tuzli, 2009, 7-13

Skup
Čista energija – nove tehnologije i obnovljivi izvori energije

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 29.06.-10.07.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Vinska komina; peletiranje; energetska vrijednost; toplinska energija
(Grape marc; pelleting; energetic value; thermal energy.)

Sažetak
Zbog prevelike količine vinske komine uzrokovane padom potražnje jakih alkoholnih pića, potrebno je pronaći nove modele sanacije vinske komine. Jedan od optimalnih načina korištenja vinske komine je peletiranje i njezino daljnje izgaranje u svrhu proizvodnje toplinske energije. Sukladno navedenome, cilj ovog rada je utvrđivanje mogućnosti proizvodnje toplinske energije iz vinske komine sorte Žlahtina, Syrah, Debit i Portugizac kroz utvrđivanje kemijskom sastava te energetske vrijednost istraživanih komina vinove loze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)