Ostatak nakon proizvodnje vina kao sirovina za dobivanje toplinske energije (CROSBI ID 572365)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Brlek Savić, Tea ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Bilandžija, Nikola
hrvatski
Ostatak nakon proizvodnje vina kao sirovina za dobivanje toplinske energije
Zbog prevelike količine vinske komine uzrokovane padom potražnje jakih alkoholnih pića, potrebno je pronaći nove modele sanacije vinske komine. Jedan od optimalnih načina korištenja vinske komine je peletiranje i njezino daljnje izgaranje u svrhu proizvodnje toplinske energije. Sukladno navedenome, cilj ovog rada je utvrđivanje mogućnosti proizvodnje toplinske energije iz vinske komine sorte Žlahtina, Syrah, Debit i Portugizac kroz utvrđivanje kemijskom sastava te energetske vrijednost istraživanih komina vinove loze.
Vinska komina; peletiranje; energetska vrijednost; toplinska energija
nije evidentirano
engleski
Wine grape residue as raw material for thermal energy production
nije evidentirano
Grape marc; pelleting; energetic value; thermal energy.
nije evidentirano
Podaci o prilogu
7-13.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Čista energija – nove tehnologije i obnovljivi izvori energije
Đonlagić, Mirsad
Tuzla: Univerzitet u Tuzli
Podaci o skupu
Čista energija – nove tehnologije i obnovljivi izvori energije
predavanje
29.06.2009-10.07.2009
Tuzla, Bosna i Hercegovina