Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 510687

Kockanje zagrebačkih adolescenata – uloga psihopatskih obilježja ličnosti, rizičnog i delinkventnog ponašanja


Ricijaš, Neven; Dodig, Dora; Huić, Aleksandra; Kranželić, Valentina
Kockanje zagrebačkih adolescenata – uloga psihopatskih obilježja ličnosti, rizičnog i delinkventnog ponašanja // 20. dani Ramira i Zorana Bujasa : knjiga sažetaka = 20th Ramiro and Zoran Bujas' : abstracts / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, 2011. str. 160-160 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kockanje zagrebačkih adolescenata – uloga psihopatskih obilježja ličnosti, rizičnog i delinkventnog ponašanja
(Gambling of Zagreb adolescents - the role of psychopathic personality traits and risk and delinquent behavior)

Autori
Ricijaš, Neven ; Dodig, Dora ; Huić, Aleksandra ; Kranželić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
20. dani Ramira i Zorana Bujasa : knjiga sažetaka = 20th Ramiro and Zoran Bujas' : abstracts / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena - Zagreb : Filozofski fakultet, 2011, 160-160

ISBN
9789531753913

Skup
Dani Ramira i Zorana Bujasa (20 ; 2011)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.-09.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Adolescenti; problematično kockanje; psihopatske osobine; rizično i delinkventno ponašanje
(Adolescents; problem gambling; psychopathic traits; risk and delinquent behavior)

Sažetak
Iako je u Hrvatskoj svaki oblik kockanja, odnosno igara na sreću, zakonom zabranjen maloljetnicima, rezultati nekih domaćih istraživanja, ali i klinička praksa, pokazuju kako se mladi uključuju u različite oblike kockarskih aktivnosti. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoje sveobuhvatni podaci o kockanju adolescenata i njihovoj rizičnosti, provedeno je pilot istraživanje s ciljem utvrđivanja navika i obilježja kockanja zagrebačkih srednjoškolaca. Također nas je zanimalo postoje li razlike između društvenih, rizičnih i problemskih kockara s obzirom na spol, dob i vrstu škole, te kakva je uloga psihopatskih obilježja ličnosti te rizičnog i delinkventnog ponašanja u objašnjavanju rizičnosti kockanja. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku zagrebačkih srednjoškolaca (N=261) u tri vrste srednjih škola – (1) gimnazija, (2) strukovna četverogodišnja i (3) strukovna trogodišnja škola. Dob sudionika kreće se od 14 do 19 godina života (M=16, 5). Prikupljeni su podaci o socio-demografskim obilježjima i navikama kockanja adolescenata, te su primijenjeni Inventar psihopatskih osobina mladih i Upitnik samoiskaza rizičnog i delinkventnog ponašanja mladih. S ciljem utvrđivanja rizičnosti kockanja primijenjena je modificirana verzija South Oaks inventara kockanja (SOGS-RA). Rezultati pokazuju kako je 81% srednjoškolaca barem jedanput u životu kockalo, pri čemu dječaci kockaju češće od djevojaka. Udio problemskih kockara iznosi 11% što je dvostruko više nego što pokazuju inozemna istraživanja, pri čemu nema razlike u rizičnosti s obzirom na dob, školski uspjeh i vrstu škole. Značajnim prediktorima rizičnog kockanja adolescenata pokazali su se spol, rizično seksualno ponašanje, sudjelovanje u krađama i razbojništvima te impulzivnost i neodgovornost, kao dio psihopatološkog obrasca ličnosti. Čini se kako su ove osobine ličnosti općenito povezane s rizičnim i delikventnim ponašanjem, pa tako značajno predviđaju i problemsko kockanje adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb