Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla (CROSBI ID 43250)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Klapec, Tomislav
hrvatski
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla
Slično biljkama, pojedine životinjske vrste koje se koriste u prehrani ljudi također proizvode i nakupljaju toksine u svom tkivu. Česti producenti toksina su primjerice morski mekušci, rakovi, ribe, i dr., iako je većina opasnih organizama podrijetlom iz tropskih krajeva i iznimno rijetko na meniju u Europskim zemljama. Treba ipak naglasiti i mogućnost širenja tropskih vrsta u Jadranu, pristiglih migracijom ili prekooceanskim brodovima, uslijed klimatskih promjena, itd. Instance sličnih procesa su već zabilježene, poput uspostavljanja populacija otrovnih riba iz porodice napuhača u hrvatskom primorju. Poglavlje uključuje i tvari koje nastaju nepravilnim čuvanjem namirnica životinjskog podrijetla (histamin) te nutrijente koji mogu izazivati štetne nuspojave pod određenim uvjetima. Ukoliko životinje same po sebi nisu otrovne, nego nakupljaju toksine iz organizama kojima se hrane (npr. algalni toksini koji uzrokuju paralitičko trovanje školjkašima) ili je riječ o simbiozi životinje i bakterija koje proizvode toksin (tetrodotoksin), takve tvari su obrađene u odgovarajućim poglavljima o algalnim i bakterijskim toksinima.
toksikanti animalnog podrijetla
nije evidentirano
engleski
Natural toxins: Toxicants of animal origin
nije evidentirano
toxicants of animal origin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-30.
objavljeno
Podaci o knjizi
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Hengl, Brigita
Osijek: Hrvatska agencija za hranu
2010.
978-953-55680-2-5