Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 510311

Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla


Klapec, Tomislav
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 27-30


Naslov
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla
(Natural toxins: Toxicants of animal origin)

Autori
Klapec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Urednik/ci
Hengl, Brigita

Izdavač
Hrvatska agencija za hranu

Grad
Osijek

Godina
2010

Raspon stranica
27-30

ISBN
978-953-55680-2-5

Ključne riječi
toksikanti animalnog podrijetla
(toxicants of animal origin)

Sažetak
Slično biljkama, pojedine životinjske vrste koje se koriste u prehrani ljudi također proizvode i nakupljaju toksine u svom tkivu. Česti producenti toksina su primjerice morski mekušci, rakovi, ribe, i dr., iako je većina opasnih organizama podrijetlom iz tropskih krajeva i iznimno rijetko na meniju u Europskim zemljama. Treba ipak naglasiti i mogućnost širenja tropskih vrsta u Jadranu, pristiglih migracijom ili prekooceanskim brodovima, uslijed klimatskih promjena, itd. Instance sličnih procesa su već zabilježene, poput uspostavljanja populacija otrovnih riba iz porodice napuhača u hrvatskom primorju. Poglavlje uključuje i tvari koje nastaju nepravilnim čuvanjem namirnica životinjskog podrijetla (histamin) te nutrijente koji mogu izazivati štetne nuspojave pod određenim uvjetima. Ukoliko životinje same po sebi nisu otrovne, nego nakupljaju toksine iz organizama kojima se hrane (npr. algalni toksini koji uzrokuju paralitičko trovanje školjkašima) ili je riječ o simbiozi životinje i bakterija koje proizvode toksin (tetrodotoksin), takve tvari su obrađene u odgovarajućim poglavljima o algalnim i bakterijskim toksinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Sanda Vladimir-Knežević, )
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Tomislav Klapec, )

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Klapec, Tomislav
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 27-30
Klapec, T. (2010) Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla. U: Hengl, B. (ur.) Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani. Osijek, Hrvatska agencija za hranu, str. 27-30.
@inbook{inbook, author = {Klapec, T.}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {27-30}, keywords = {toxicants of animal origin}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {Natural toxins: Toxicants of animal origin}, keyword = {toxicants of animal origin}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }