Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509995

Povezanost osobina ličnosti modela velikih pet i zadovoljstva životom


Lučev, Ivana; Tadinac, Meri; Tatalović Vorkapić, Sanja
Povezanost osobina ličnosti modela velikih pet i zadovoljstva životom // 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa- sažeci priopćenja / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, Zagreb, 2011. str. 130-130 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Povezanost osobina ličnosti modela velikih pet i zadovoljstva životom
(The Connection between Big Five Personality Traits and Satisfaction with Life)

Autori
Lučev, Ivana ; Tadinac, Meri ; Tatalović Vorkapić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
20. Dani Ramira i Zorana Bujasa- sažeci priopćenja / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb, 2011, 130-130

ISBN
978-953-175-391-3

Skup
20. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.04.-09.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Zadovoljstvo životom; osobine ličnosti; model velikih pet
(Satisfaction with life; personality traits; big five model)

Sažetak
Osobine ličnosti uvelike utječu na razine zadovoljstva i sreće pojedinca. Subjektivna dobrobit proizlazi iz interakcije ukupne psihološke strukture pojedinca s objektivnim uvjetima u kojima živi. Cilj ovog istraživanja je bio provjeriti povezanost osobina ličnosti modela velikih pet sa zadovoljstvom životom općenito, zadovoljstvom odnosima s drugim ljudima, zadovoljstvom zdravljem te specifičnim aspektima ove dvije globalne domene. U prigodnom uzorku obuhvaćeno je ukupno 1048 sudionika iz različitih djelova Hrvatske, od toga 543 žene i 505 muškaraca. Dobni raspon bio je od 18 do 84 godine, a prosječna dob iznosila je M = 39, 82. Osobine ličnosti u okviru ovog istraživanja ispitali smo IPIP-50 upitnikom, koji mjeri ekstraverziju, neuroticizam, savjesnost, ugodnost i intelekt (Mlačić i Goldberg, 2007). U našem istraživanju utvrđene su prihvatljive razine pouzdanosti IPIP-50 skala ; koeficijenti pouzdanosti tipa unutarnje konzistencije iznosili su .83 za skalu ekstraverzije, .78 za ugodnost, .82 za savjesnost, .87 za neuroticizam (emocionalnu nestabilnost) i .87 za intelekt, a struktura upitnika odgovarala je teoretski očekivanoj petfaktorskoj strukturi koja je nađena i u prijašnjim istraživanjima s hrvatskom verzijom ovog instrumenta. Primijenjen je i upitnik zadovoljstva kojim je ispitano opće zadovoljstvo životom, zadovoljstva odnosima s drugim ljudima te zadovoljstvo zdravljem, kao i po pet specifičnih aspekata ove dvije globalne domene. Pouzdanost subskala upitnika zadovoljstva bila je prihvatljiva, premda ne vrlo visoka. Koeficijenti pouzdanosti tipa unutarnje konzistencije iznosili su α=.73 za zadovoljstvo odnosima s drugim ljudima, α=.86 za zadovoljstvo zdravljem te α=.87 za svih trinaest čestica upitnika zadovoljstva. Osobine ličnosti bile su u statistički značajnim korelacijama s razinom zadovoljstva životom općenito kao globalnim domenama zadovoljstva odnostima s drugim ljudima i zdravljem a smjer povezanosti bio je u skladu s podacima iz literature (De Neve, 1999 ; Gutierrez i sur., 2005 ; Bratko i Sabol, 2006) ; ekstraverzija je bila pozitivno, a neuroticizam negativno povezan sa zadovoljstvom, dok su ugodnost, savjesnost i intelekt imale nešto niže pozitivne korelacije s različitim aspektima zadovoljstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
076-0762385-2375 - Utjecaj migracija na regionalni razvoj Hrvatske (Ivan Lajić, )

Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb