Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509826

Hrvatskoglagoljska Muka svetoga Andrije apostola


Badurina-Stipčević, Vesna
Hrvatskoglagoljska Muka svetoga Andrije apostola // Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, 60 (2010), 41-71 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Hrvatskoglagoljska Muka svetoga Andrije apostola
(The Croatian Glagolitic Passion of St. Andrew the Apostle)

Autori
Badurina-Stipčević, Vesna

Izvornik
Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu (0583-6255) 60 (2010); 41-71

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Muka Andrije apostola ; Passio sancti Andreae apostoli ; Epistula presbyterorum et diaconorum Achaiae ; hrvatskoglagoljski apokrifi
(Passion of St. Andrew the Apostle ; Passio sancti Andreae apostoli ; Epistula presbyterorum et diaconorum Achaiae (BHL 428) ; Croatian Glagolitic apocrypha)

Sažetak
Uz apokrifna djela apostola Andrije, Djela Andrije i Mateja u gradu ljudoždera i Djela Petra i Andrije, u hrvatskoj srednjovjekovnoj književnosti potvrđena je i apokrifna Andrijina pasija. Muka svetoga Andrije apostola čita se u oficiju na svečev blagdan, 30. studenoga, u sanktoralu devetnaest hrvatskoglagoljskih brevijara iz razdoblja od 14. do polovice 16. stoljeća. Glagoljska muka je prijevod ranosrednjovjekovnoga latinskoga spisa Epistula presbyterorum et diaconorum Achaiae (BHL 428) nastaloga u 6. stoljeću. Iako glagoljski brevijarski tekstovi ne prate u cjelini latinsku muku, a pojedina su poglavlja znatno skraćena, glagoljska pasija sadrži osnovne dijelove fabule koja opisuje Andrijino mučenje. Brevijarske pasije međusobno se razlikuju u duljini potvrđenoga teksta, kao i u tekstološkim osobinama. Utvrđena je bliska tekstološka paralela s latinskim rukopisom pasije Parisiacus 11750 iz 11. stoljeća (prema Bonnetovu izdanju). Hrvatskoglagoljska Muka svetoga Andrije apostola iz vatikanskoga brevijara Illirico 6 iz 1379.(?) godine objavljuje se u latiničnoj transliteraciji i s varijantama tekstova iz svih drugih brevijara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0994 - Hrvatska i europska književnost srednjega vijeka (Ivanka Petrović, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vesna Stipčević, (126364)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Bibliographie Linguistique
  • Linguistics Abstracts
  • MLA - Modern Language Abstracts
  • International Medieval Bibliograpy, ERIH