Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509453

Prostor i vrijeme u jeziku: Jezik u prostoru i vremenu


Prostor i vrijeme u jeziku: Jezik u prostoru i vremenu, Zagreb ; Osijek: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku ; Filozofski fakultet Sveučiišta Josipa Jurja Strossmayera, 2010 (zbornik)


Naslov
Prostor i vrijeme u jeziku: Jezik u prostoru i vremenu
(Space and Time in Language: Language in Space and Time)

Urednik/ci
Brdar, Mario ; Omazić, Marija ; Pavičić Takač, Višnja ; Gradečak-Erdeljić, Tanja ; Buljan, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku ; Filozofski fakultet Sveučiišta Josipa Jurja Strossmayera

Grad
Zagreb ; Osijek

Godina
2010

Stranica
269

ISBN
978-953-314-017-9

Ključne riječi
jezik; prostor; vrijeme; primijenjena lingvistika; kognitivna lingvistika
(space; time; language; applied linguistics; cognitive linguistics)

Sažetak
Na XXIII. meunarodnom znanstvenom skupu Prostor i vrijeme u jeziku: Jezik u prostoru i vremenu, koji je u organizaciji Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku održan od 21. do 23. svibnja 2009. godine u Osijeku, izloženo je 75 radova na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih je 21 rad na hrvatskom odabran za objavljivanje u ovom svesku. Ta je okvirna tema privukla značajan broj stručnjaka iz područja primijenjene lingvistike koji su u vrlo poticajnom i produktivnom radnom ozračju iznijeli zanimljive rezultate svojih istraživanja o odnosu jezika, prostora i vremena. Raspravljalo se o prostoru u spoznajnim procesima i jeziku, fizičkom prostoru nasuprot apstraktnom i virtualnom prostoru te njihovim odrazima u jeziku, o odnosu otjelovljenosti i okoliša i jezika, vremenu u spoznajnim procesima i jeziku, o vremenskim kategorijama, o odnosu prostora i jezika u jeziku, fizičkom i fiktivnom kretanju u jeziku. Odnos prostora, vremena i jezika promišljao se iz deskriptivne (sinkronijske) perspektive, no na skupu se jezičnim pojavama pristupalo i iz perspektive jezika u prostoru i vremenu, tj. kontrastivne i tipološke perspektive, iz perspektive jezika u dodiru, dijalektološke i sociolingvističke, dijakronijske te korpusnolingvističke perspektive. Odabrani radovi tematski su podijeljeni u dva dijela. Prva tematska cjelina sastoji se od jedanaest radova, a nosi naslov Prostor i vrijeme u jeziku. Drugi dio, naslovljen Jezik u prostoru i vremenu, donosi radove koji pristupaju jezičnim pojavama iz perspektive prostornih i vremenskih dimenzija jezičnih pojava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
122-1301049-0606 - Kognitivno lingvistički pristup polisemiji u hrvatskome i drugim jezicima (Mario Brdar, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Višnja Pavičić Takač (urednik)

Avatar Url Tanja Gradečak (urednik)

Avatar Url Mario Brdar (urednik)

Avatar Url Gabrijela Buljan (urednik)

Avatar Url Marija Omazić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Prostor i vrijeme u jeziku: Jezik u prostoru i vremenu, Zagreb ; Osijek: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku ; Filozofski fakultet Sveučiišta Josipa Jurja Strossmayera, 2010 (zbornik)
Brdar, M., Omazić, M., Pavičić Takač, V., Gradečak-Erdeljić, T. & Buljan, G. (ur.) (2010) Prostor i vrijeme u jeziku: Jezik u prostoru i vremenu. Zagreb ; Osijek, Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku ; Filozofski fakultet Sveučiišta Josipa Jurja Strossmayera.
@book{book, year = {2010}, pages = {269}, keywords = {space, time, language, applied linguistics, cognitive linguistics}, isbn = {978-953-314-017-9}, title = {Space and Time in Language: Language in Space and Time}, keyword = {space, time, language, applied linguistics, cognitive linguistics}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za primijenjenu lingvistiku ; Filozofski fakultet Sveu\v{c}ii\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera}, publisherplace = {Zagreb ; Osijek} }