Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509413

Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil


Jandrić Nišević, Anita
Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 46 (2010), 1; 1-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 509413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil
(Differences in criminal thinking styles considering the involvement in criminal lifestyle)

Autori
Jandrić Nišević, Anita

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 46 (2010), 1; 1-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kriminalni životni stil; kriminalni stilovi razmišljanja; bihevioralne karakteristike
(criminal lifestyle theory; criminal thinking styles; behavioral styles)

Sažetak
Teorijsko polazište na kojemu se temelji istraživanje u ovome radu je teorija kriminalnog životnog stila (Walters, 1998). Spomenuta teorija, između ostaloga, naglašava kako životni stil kriminaliteta karakteriziraju četiri bihevioralna stila (neodgovornost, samo-udovoljavanje, interpersonalna nasilnost, kršenje socijalnih pravila) kroz koje je moguće procijeniti dubinu uključenosti u životni stil. Naime, što je veća uključenost u spomenute bihevioralne stilove, to je dublja i uključenost u kriminalni životni stil. Dubinu uključenosti u kriminalni životni stil mjeri Upitnik dubine uključenosti u kriminalni životni stil (LCSF). Teorija kriminalnog životnog stila također pretpostavlja postojanje osam kriminalnih stilova razmišljanja. To su: opravdavanje, rezanje, ovlaštenje, orijentacija ka moći, sentimentalnost, superoptimizam, kognitivna indolencija i diskontinuitet. Pretpostavka je da osobe koje su dublje u kriminalnom životnom stilu imaju jače izražene kriminalne stilove razmišljanja. Glavni cilj rada je utvrditi postoje li razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil. Osim toga, cilj rada je i utvrditi prirodu povezanosti između bihevioralnih stilova koje pretpostavlja teorija kriminalnog životnog stila i kriminalnih stilova razmišljanja. Uzorak ispitanika čini 415 muških pravomoćno osuđenih punoljetnih počinitelja kaznenih djela koji su u razdoblju od prosinca 2007. godine do veljače 2009. godine prošli kroz Odjel za dijagnostiku i programiranje tretmana u Zatvoru u Zagrebu. U radu se polazi od hipoteze o postojanju razlika u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil te od hipoteze o postojanju povezanosti između bihevioralnih karakteristika koje definiraju kriminalni životni stil i kriminalnih stilova razmišljanja. Hipoteze su testirane metodom diskriminacijske i kanoničko-korelacijske analize. Dobiveni rezultati ukazuju na postojanje razlika u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil i to na način da osuđenici koji su dublje u kriminalnom životnom stilu (umjerena i duboka uključenost) imaju i jače izraženih svih osam kriminalnih stilova razmišljanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-2313 - Evaluacija teorije kriminalnog i ovisničkog životnog stila u zatvorskom sustavu (Milko Mejovšek, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Jandrić Nišević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Jandrić Nišević, Anita
Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 46 (2010), 1; 1-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jandrić Nišević, A. (2010) Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 46 (1), 1-12.
@article{article, author = {Jandri\'{c} Ni\v{s}evi\'{c}, A.}, year = {2010}, pages = {1-12}, keywords = {criminal lifestyle theory, criminal thinking styles, behavioral styles}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {46}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {Differences in criminal thinking styles considering the involvement in criminal lifestyle}, keyword = {criminal lifestyle theory, criminal thinking styles, behavioral styles} }

Časopis indeksira:


  • Scopus