Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 50915

Odlike OS-sorti ozime pšenice


Drezner, Georg; Novoselović, Dario, Jurković, Zorica; Sudar, Rezica
Odlike OS-sorti ozime pšenice // 36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, V. (ur.).
Osijek, 2000. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 50915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike OS-sorti ozime pšenice
(Characteristics of OS-winter wheat cultivars)

Autori
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario, Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, V. - Osijek, 2000

Skup
36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.-25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Sažetak
Sorte ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek sudjeluju u strukturi proizvodnje pšenice u Hrvatskoj od 55-65 %. Najzastupljenije OS-sorte su Žitarka, Srpanjka, Demetra i Ana. Sve značajnije postaju i nove sorte: Barbara, Super Žitarka i Kata. Veći značaj u proizvodnji možda će imati i sorte Golubica, Klara i Monika. Svojstva tih sorata te novih linija analizirana su u sortnim pokusima Poljoprivrednog instituta Osijek od 4 do 14 godina. Po urodu zrna ističu se sorte: Ana, Demetra, Super Žitarka, Klara i Monika (7,5 do 10% veći urod zrna od sorte Žitarka). Hektolitarsku masu veću od 76,0 kg/hl (trgovački minimum) u svim godinama istraživanja imale su sve sorte i linije. Prema sedimentacijskoj vrijednosti i sadržaju bjelančevina sve sorte nalaze se u I-II razredu kakvoće. Prema sadržaju vlažnog ljepka posebno se ističu Golubica (36,0%), Žitarka (34,7%), Kata (34,4%), Barbara (32,5%), te Super Žitarka i Klara (30,6%). Prema gluten indeksu sve OS-sorte su krušne (60-90) osim Ane, Demetre i Srpanjke (≥90) koje su poboljšivači. Po reološkim svojstvima brašna (farinogrami i ekstenzogrami) nalaze se u A1-B2 farinografskim grupama kakvoće, s omekšanjem od 59,0 do 114,7, moći upijanja vode od 59,4 % do 65,2 % i rezistenciji od 2,8′ do 6,3′, energije od 59,4 do 98,1cm2, otporu od 177 do 306 EJ, te rastezljivosti od 161 do 236 mm. Prema broju padanja (FN), OS-sorte su uglavnom optimalne ili slabe aktivnosti α-amilaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Georg Drezner (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Drezner, Georg; Novoselović, Dario, Jurković, Zorica; Sudar, Rezica
Odlike OS-sorti ozime pšenice // 36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, V. (ur.).
Osijek, 2000. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Drezner, G., Novoselović, Dario, Jurković, Zorica & Sudar, R. (2000) Odlike OS-sorti ozime pšenice. U: Kovačević, V. (ur.)36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma.
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, keywords = {}, title = {Odlike OS-sorti ozime p\v{s}enice}, keyword = {}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, keywords = {}, title = {Characteristics of OS-winter wheat cultivars}, keyword = {}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font