Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 363863)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Turkalj, Blaženka
Šeruga, Marijan
hrvatski
Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda
U ovom radu praćena je mikrobiološka ispravnost, te neka fizikalno-kemijska i fizikalna svojstva (gustoća, titracijska kiselost, pH, puferski kapacitet) svježeg, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka te slatkog vrhnja u ovisnosti o vremenu čuvanja. Broj ukupnih bakterija raste s vremenom čuvanja proizvoda, ali se uglavnom nalazi unutar granica koje su dozvoljene Pravilnikom o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Titracijska kiselost također raste s vremenom čuvanja uslijed porasta sadržaja bakterija. Kiselost mlijeka i mliječnih proizvoda izražena preko pH vrijednosti znatno se manje mijenja od kiselosti, uslijed puferskih komponenti prisutnih u mlijeku. Puferski kapacitet u početku čuvanja je prilično konstantan, a zatim polako opada s vremenom čuvanja. Istraživanja su pokazala da postoji određena korelacija između promjena u mikrobiloškoj ispravnosti i promjena fizikalno-kemijskih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda.
mlijeko ; mliječni proizvodi ; mikrobiloška ispravnost ; fizikalno-kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Monitoring of microbiological propriety, physico-chemical and physical properties of milk and milk products
nije evidentirano
milk ; milk products ; microbiological propriety ; physico-chemical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
23.12.1987.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek