Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508599

Otoci Ist i Škarda


Otoci Ist i Škarda, Zadar: Sveučilište u Zadru, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije, Matica hrvatska – Ogranak u Zadar i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar, 2010 (monografija)


Naslov
Otoci Ist i Škarda
(Ist and Škarda Islands)

Urednik/ci
Faričić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sveučilište u Zadru, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije, Matica hrvatska – Ogranak u Zadar i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar

Grad
Zadar

Godina
2010

Stranica
875

ISBN
978-953-7237-75-2

Ključne riječi
Ist; Škarda; Hrvatska; otoci
(Ist; Škarda; Croatia; islands)

Sažetak
U sveobuhvatnoj znanstvenoj monografiji Otoci Ist i Škarda tridesteak znanstvenika iz cijele Hrvatske razmatra prirodoslovna i društveno-gospodarska obilježja te povijesni razvoj temeljnih otočnih struktura i procesa na zadarskim otocima Istu i Škardi. Na tim se otocima, koji administrativno pripadaju Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, oblikovao specifični otočni krajolik kao odraz tisućljetnog suživota čovjeka, otoka i mora. Premda su to površinom i brojem stanovnika mali otoci, njihova je kulturološka i općedruštvena uloga u hrvatskom obalnom propstoru, pa i u Hrvatskoj u cjelosti iznimno velika. Bogato prirodno i kulturno nasljeđe očituje se u jedinstvenom ambijentu, svakodnevici otočana, specifičnom otočnom leksiku, ali i drugim posebnostima Ista i Škarde. Nažalost, to je ujedno problemsko područje koje zaslužuje izraziti senzibilitet kulturne ali i sveopće javnosti te zahtjeva relevantan odgovor mjerodavnih ustanova i tijela svih razina uprave. Primjerice, Škarda je prva među hrvatskim otocima u cijelosti depopulirala. Očito taj dio domovine postupno mijenja temeljne funkcije te se višestoljetna radno-rezidencijalna uloga otočnog prostora dopunjuje pa i potpuno zamjenjuje ulogom prostora namijenjenog odnmoru i rekreaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, GeografijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
269-2693084-1177 - Geografske osnove razvoja litoralnih regija Hrvatske (Damir Magaš, )

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Josip Faričić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Otoci Ist i Škarda, Zadar: Sveučilište u Zadru, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije, Matica hrvatska – Ogranak u Zadar i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar, 2010 (monografija)
Faričić, J. (ur.) (2010) Otoci Ist i Škarda. Zadar, Sveučilište u Zadru, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije, Matica hrvatska – Ogranak u Zadar i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar.
@book{book, editor = {Fari\v{c}i\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {875}, keywords = {Ist, \v{S}karda, Croatia, islands}, isbn = {978-953-7237-75-2}, title = {Ist and \v{S}karda Islands}, keyword = {Ist, \v{S}karda, Croatia, islands}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru, Zavod za prostorno ure\djenje Zadarske \v{z}upanije, Matica hrvatska – Ogranak u Zadar i Hrvatsko geografsko dru\v{s}tvo – Zadar}, publisherplace = {Zadar} }