Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508491

Utjecaj ambijentalne temperature zraka na čuvanje rezanog cvijeta gerbera


Parađiković, Nada; Zeljković, Svjetlana; Mustapić-Karlić, Jadranka; Teklić, Tihana; Vinković, Tomislav; Oljača, Rodoljub; Tkalec, Monika
Utjecaj ambijentalne temperature zraka na čuvanje rezanog cvijeta gerbera // Agroznanje, 11 (2010), 3; 55-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj ambijentalne temperature zraka na čuvanje rezanog cvijeta gerbera
(Influence of ambiental temperature on permanence cutting flower of gerbera)

Autori
Parađiković, Nada ; Zeljković, Svjetlana ; Mustapić-Karlić, Jadranka ; Teklić, Tihana ; Vinković, Tomislav ; Oljača, Rodoljub ; Tkalec, Monika

Izvornik
Agroznanje (1512-6412) 11 (2010), 3; 55-63

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Gerber; rezani cvijet; staklenik; temperatura zraka;
(Gerbera; cutting flower; greenhouse; ambiental temperature;)

Sažetak
Gerber (Gerbera jamesonii H. Bolus) je zeljasta jednogodišnja ili višegodišnja biljka cvjetnica iz porodice Asteracea (Compositae) – glavočika, koja se zbog raskošnog i lijepog cvijeta uzgaja kao rezano cvijeće i kao lončanica. Dobra vodna bilanca je jedan od najvažnijih činitelja trajnosti rezanog cvijeća "vase life". Smatra se da temperatura okoline odnosno vode tijekom držanja cvijeta u vazi može imati važnu ulogu u rehidraciji rezanog cvijeća nakon razdoblja bez vode nakon berbe, a to je posebno važno za transport cvijeta do veletrgovine i krajnjeg kupca. Prosječno trajanje cvijeta gerbera u vazi, na 8oC i 20oC praćeno je u ispitivanom razdoblju 11.11.2007.- 4.4.2008., pod utjecajem svjetlosnog režima (A1: prirodno osvjetljenje ; A2: dodatno osvjetljenje), tipa supstrata (B1: kokosovo vlakno ; B2: kokosovo vlakno + rižina pljeva) i sorte (C1: Ruby Red ; C1:Vino). Prosječno trajanje cvijeta gerbera u vazi („vase life“) je bilo značajno duže na nižoj ambijentalnoj temperaturi, u usporedbi prosječnih vrijednosti dobivenih na 8oC i 20oC. Na nižoj temperaturi su najkraću trajnost pokazali cvjetovi iz varijante A1B1C2 (9, 92 dana) a najdužu iz varijante A2B1C1 (12, 83 dana). Analiza varijance je pokazala značajnost utjecaja osvjetljenja na razini P≤0, 05 dok su sorta i interakcija sorte i osvjetljenja imali vrlo visoku značajnost. Duži “vase life” je na toj temperaturi imao u prosjeku cvijet uzgojen s dodatnim osvjetljenjem i sorta Ruby Red.

Izvorni jezik
Bos

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790494-0559 - Fiziološki mehanizmi otpornosti biljaka na abiotski stres (Tihana Teklić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts