Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508490

Prikaz knjige "Water productivity in rainfed agriculture - Redrawing the rainbow of water to achieve food security in rainfed smallholder systems"


Bonacci, Ognjen
Prikaz knjige "Water productivity in rainfed agriculture - Redrawing the rainbow of water to achieve food security in rainfed smallholder systems" // Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo, 19 (2011), 75; 84-85 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Prikaz knjige "Water productivity in rainfed agriculture - Redrawing the rainbow of water to achieve food security in rainfed smallholder systems"
(Book review "Water productivity in rainfed agriculture - Redrawing the rainbow of water to achieve food security in rainfed smallholder systems")

Autori
Bonacci, Ognjen

Izvornik
Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo (1330-1144) 19 (2011), 75; 84-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Agrotehnika; voda; oborine
(Agriculture; water; precipitation)

Sažetak
Knjiga pod naslovom „Produktivnost vode u poljoprivrednoj proizvodnji koja koristi samo oborine“ s teoretskog, ali i praktičnog stanovišta tretira mogućnost povećanja poljoprivredne produktivnosti i sigurnosti proizvodnje u područjima u kojima se ne koristi navodnjavanje već samo prirodne oborine. Radi se o knjizi u kojoj su prikazani rezultati doktorske disertacije obranjene na UNESCO-IHE institutu za vodno obrazovanje iz Delfta (Nizozemska). Podnaslov knjige je: „Revidiranje korištenja vode u cilju postizanja sigurnije poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednim površinama malih proizvođača“. Upravo zbog činjenice što je većina poljoprivredne proizvodnje Hrvatske zasnovana samo na korištenju oborina te što u našoj zemlji prevladavaju mala poljoprivredna gospodarstva dostignuća iznesena u ovoj knjizi vrlo su važna za naše stručnjake jer im mogu neposredno biti od velike praktične koristi. Još jedna činjenica je bitna kao argument da su dostignuća iznesena u knjizi primjenjiva i za naše uvjete. Teoretski i praktični rezultati u knjizi vezani su uz istraživanja u području subsaharske Afrike, preciznije Zimbabvea. U tom području godišnje oborine variraju u rasponu od 300 do 1200 mm, a prosječna godišnja evapotranspiracija počesto prelazi vrijednost od 1000 mm. U području Istočne Slavonije oborine variraju između 500 i 800 mm, a ukupna godišnja evapotranspiracija rijetko kada prelazi vrijednost od 800 mm. Vidljivo je da su raspoložive količine vode (oborina) za poljoprivrednu proizvodnju slične, a da je evapotranspiracija (dakle gubici vode) znatno veća. Iz toga bi se moglo zaključiti da bi učinci primjene mjera predloženih u ovoj knjizi mogli u našim klimatskim uvjetima biti čak i bolji nego na području analiziranom u ovoj knjizi. Primijenjene su različite tehnike (kako one teoretske tako i one praktične) vezane za bolje razumijevanje procesa ponašanja vlage u tlu. Cilj ovih istraživanja je bio da se što više oborine infiltrira u tlo te da vlaga u tlu duže vremena bude na raspolaganju kulturnom bilju. U praksi su postignuti obećavajući rezultati. Poljoprivredna proizvodnja u kojoj su primijenjeni novi pristupi povećana je za 20 do 40 %. Praktični pokusi vršeni su s kukuruzom što je također vrlo važno za Hrvatsku koja je njegov značajni proizvođač.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083-0831510-1511 - Proučavanje ekstremnih hidroloških situacija i vodnih rizika u kršu (Ognjen Bonacci, )

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Autor s matičnim brojem:
Ognjen Bonacci, (4434)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • FAO Aquatic Sciences and Fisheries Abstracts, Elsevier GeoAbstracts, CAB ABSTRACTS