Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Komunikacijski krug autor-knjiga-knjižničar-čitatelj (CROSBI ID 571817)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Sabljak, Ljiljana Komunikacijski krug autor-knjiga-knjižničar-čitatelj // 3. međunarodni stručni skup, Knjižnica- središte znanja i zabave ; Narodne knjižnice i otvorenost komuniciranja, Novo Mesto, Slovenija 2007.. 2007

Podaci o odgovornosti

Sabljak, Ljiljana

hrvatski

Komunikacijski krug autor-knjiga-knjižničar-čitatelj

Stvaranjem nove informacijske okoline, krajem prošlog 20. stoljeća, došlo je i do promjena u razvoju knjižnica. Pokrenuta su i prva istraživanja u knjižničarstvu, doduše, posvećena, uglavnom, tehničkim i organizacijskim problemima preoblikovanja tradicionalnih knjižnica, te stvorenih novih potreba njihovih korisnika.Temeljna potreba, ali i pravo građana na čitanje i pismenost, pretpostavke za pozitivna iskustva s knjigom i čitanjem stvaranje novih redovitih, kompetentnih čitatelja postaje danas imperativ demokratskog društva, ali i ona stalna misija javnih, narodnih knjižnica u kontinuitetu od njihova povijesnog nastajanja.Stoga ćemo u ovom radu posebnu pozornost posvetiti čitateljskom komunikacijskom krugu u narodnim knjižnicama.Komunikacijski krug> autor- knjiga-knjižničar-čitatelj u kojem je naglasak na knjižničara, kao poveznicu tog kruga, skreće pozornost na nove komunikacijske vještine koje u programima poticanja čitanja i pisanja u narodnim knjižnicama diktiraju stupanj obrazovanja, odnosno količine znanja i vještina koju svaka strana mora posjedovati i koju unosi u ovaj odnos kao uvjet nove kvalitete. Dakle, u izazovima univerzalizma, procesa globalizacije i nove informacijske i komunikacijske tehnologije misija narodne knjižnice i u ovom tisućljeću ostaje – promicanje i poticanje pismenosti i čitanja.

X

nije evidentirano

engleski

Communication cycle author-book-librarian-reader

nije evidentirano

X

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. međunarodni stručni skup, Knjižnica- središte znanja i zabave ; Narodne knjižnice i otvorenost komuniciranja, Novo Mesto, Slovenija 2007.

Podaci o skupu

3. međunarodni stručni skup, Knjižnica- središte znanja i zabave ; Narodne knjižnice i otvorenost komuniciranja, Novo Mesto, Slovenija 2007.

pozvano predavanje

17.09.2007-18.09.2007

Novo Mesto, Slovenija

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti