Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508009

Učinak dušika i zasušivanja na neka svojstva biljke pšenice


D. Novoselović, V. Guberac, A. Lalić, S. Perica, Smiljana Goreta, Sonja Marić, G. Drezner, Gvozden, Dumičić; B. Urlić, K. Dvojković
Učinak dušika i zasušivanja na neka svojstva biljke pšenice // Zbornik sažetaka| Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, Hrvatska, 2011. str. 609-612 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Učinak dušika i zasušivanja na neka svojstva biljke pšenice
(Nitrogen and water stress effect on some wheat plant traits)

Autori
D. Novoselović, V. Guberac, A. Lalić, S. Perica, Smiljana Goreta, Sonja Marić, G. Drezner, Gvozden, Dumičić ; B. Urlić, K. Dvojković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka| Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, Hrvatska, 2011, 609-612

ISBN
978-953-6135-71-4

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, 14-18.02.2011. Opatija, Hrvatska

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.-18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pšenica; dušik; voda; stres; korijen
(Wheat; nitrogen; water; stress; roots)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je proučiti utjecaj genotipa i vodnog stresa pri različitim koncentracijama dušika na najznačajnija svojstva biljke i korijena u ranijim fazama razvoja pšenice. Za tu svrhu postavljen je staklenički mikropokus s pet genotipova pšenice, dvije razine opskrbe vodom i tri razine koncentracije dušika. Utvrđeno je da su se broj zelenih listova, ukupna masa biljke, masa zelenih listova, masa stabljike i površina zelenog lista povećavali dodavanjem dušika i vode. Broj i masa otpalih listova povećavali su se dodavanjem dušika, ali su se smanjivali dodavanjem vode. Statistički značajne interakcije zabilježene su najčešće između dušika i vode te između genotipa i dušika.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730718-0536 - Razvoj QTL pomoću molekularnih markera za svojstva kvalitete pšenice (Dario Novoselović, )
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Alojzije Lalić, )
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Georg Drezner, )
079-0730718-0259 - Genotip i stresni učinci u proizvodnji i kvaliteti sjemena pšenice i ječma (Vlado Guberac, )
079-0730718-0268 - Identifikacija germplazme pšenice SSR markerima (Sonja Marić, )
091-0910468-0281 - Abiotički i biotički čimbenici stresa u sustavima uzgoja povrća na kršu (Smiljana Goreta Ban, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Citiraj ovu publikaciju

D. Novoselović, V. Guberac, A. Lalić, S. Perica, Smiljana Goreta, Sonja Marić, G. Drezner, Gvozden, Dumičić; B. Urlić, K. Dvojković
Učinak dušika i zasušivanja na neka svojstva biljke pšenice // Zbornik sažetaka| Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, Hrvatska, 2011. str. 609-612 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
D. Novoselović, V. Guberac, A. Lalić, S. Perica, Smiljana Goreta, Sonja Marić, G. Drezner, Gvozden, Dumičić & B. Urlić, K. (2011) Učinak dušika i zasušivanja na neka svojstva biljke pšenice. U: Milan Pospišil (ur.)Zbornik sažetaka| Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, year = {2011}, pages = {609-612}, keywords = {wheat, nitrogen, water, stress, roots}, isbn = {978-953-6135-71-4}, title = {Nitrogen and water stress effect on some wheat plant traits}, keyword = {wheat, nitrogen, water, stress, roots}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, Hrvatska}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }