Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom (CROSBI ID 571639)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pintić Pukec, Nataša ; Barać Zdravko ; Dakić, Ana ; Stručić, Danijela ; Blažek Davorka Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, V. (ur.). 2010

Podaci o odgovornosti

Pintić Pukec, Nataša ; Barać Zdravko ; Dakić, Ana ; Stručić, Danijela ; Blažek Davorka

hrvatski

Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom

Provedeno je istraživanje određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka referentnom (termistor krioskopskom) i instrumentalnom metodom (infracrvena spektrometrija) u različitim analitičkim uvjetima. Cilj istraživanja bio je utvrditi mogućnost određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka u uzorcima konzerviranim azidiolom referentnom i instrumentalnom metodom. Tijekom triju istraživanih razdoblja ukupno je analizirano 500 uzoraka kravljeg mlijeka. Uzorci su uzimani na sabiralištima sjeverozapadne Hrvatske. Ispitani su nakon konzerviranja azidiolom (0, 3ml azidiola/40ml ; 0, 011g natrij azida/40ml) i bez konzervansa (kontrolni). Točka ledišta određivana je u duplikatu. Utvrđeno je da su prosječni rezultati analiza točke ledišta uzoraka kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom niži u usporedbi s kontrolnim. Utvrđena je statistički značajna razlika (P<0, 05 ; P<0, 01) između prosječnih vrijednosti analiza uzoraka konzerviranih azidiolom i kontrolnih uzoraka u svim razdobljima istraživanja. Na temelju rezultata istraživanja zaključuje se da konzervans azidiol značajno utječe na određivanje točke ledišta kravljeg mlijeka neovisno o metodi ispitivanja, što može dovesti do krivog tumačenja rezultata analiza u smislu lažiranja mlijeka vodom.

kravlje mlijeko; točka ledišta; konzervans; termistor krioskopska metoda; infracrvena spektrometrija

nije evidentirano

engleski

Determination of freezing point in cow milk samples preserved with azidiol

nije evidentirano

cow milk; freezing point; preservative; thermistor cryoscopy method; infrared spectrometry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem

Volarić, V.

1847-1870

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija