Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću (CROSBI ID 363631)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rumora, Ivana
Colić Barić, Irena
Kobrehel Pintarić, Irena
hrvatski
Razvoj mliječnih karamela s poboljšanom nutritivnom vrijednošću
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost razvoja novih mliječnih karamela koje će imati poboljšanu nutritivnu vrijednost te utvrditi njihovu senzorsku prihvatljivost. Prilikom razvoja novih receptura modificirna je standardna receptura mliječne karamele. U modifikaciji recepture su se kao funkcionalni sastojci koristili fruktani tipa inulina te šećerni alkoholi (izomalt i maltitol) za koje je znanstveno dokazano da imaju pozitivan utjecaj na ljudski organizam, posebice za utjecaj inulina na gastrointestinalni sustav. Novorazvijeni proizvodi podvrgnuli su se senzorskom ocjenjivanju koje su proveli senzorski analitičari (n=9) kvantitativnom deskriptivnom analizom (QDA), a potencijalna skupina potrošača (n=15) preko hedonističkih skala procijenila je prihvatljivost proizvoda. Senzorska analiza uzoraka dodatno je provedena i na elektronskom jeziku kako bi se utvrdila mogućnost njegove primjene u razvoju novih proizvoda. Svi dobiveni rezultati statistički su obrađeni višefaktorskm analizom uz pomoć računalnog programa Statistica 8.0. Radom je pokazano da mliječna karamela može poslužiti kao prikladan medij za uvođenje funkcionalnih sastojaka, tj. za pripravu konditorskog proizvoda sa poboljšanom hranjivom vrijednosti.
inulin; šećerni alkoholi; mliječne karamele; funkcionalni proizvod; senzorika
nije evidentirano
engleski
Development of the Milk Toffee with improved nutritional value
nije evidentirano
inulin; sugar alcohols; milk toffee; functional product; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
22.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb