Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 506470

Komasacija zemljišta i ruralni razvoj


Ivković, Mira; Barković, Đuro; Baćani, Sanja
Komasacija zemljišta i ruralni razvoj // Geodetski list : glasilo Hrvatskoga geodetskog društva, 64 (87) (2010), 4; 297-312 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Komasacija zemljišta i ruralni razvoj
(Land Consolidation and Rural Development)

Autori
Ivković, Mira ; Barković, Đuro ; Baćani, Sanja

Izvornik
Geodetski list : glasilo Hrvatskoga geodetskog društva (0016-710X) 64 (87) (2010), 4; 297-312

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
komasacija zemljišta; ruralni razvoj; Zakon o komasaciji zemljišta
(land consolidation; rural development; Land Consolidation Act)

Sažetak
Unapređenje sela i poljoprivredne proizvodnje neophodan je proces u očuvanju ruralnog prostora za koji se deklarativno u Republici Hrvatskoj svi zalažu. Postojeće stanje sela i ruralnog prostora nije privlačno za mlade ljude i oni uglavnom napuštaju ta područja. Na selu prevladavaju staračka domaćinstva koja sigurno nisu u stanju unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, a povratak onih koji su ga napustili, u sadašnjim uvjetima, nije za očekivati. Stoga je neophodno mladim ljudima koji se još uvijek bave poljoprivredom i žele se njome i dalje baviti, omogućiti takve uvjete da od svoga rada mogu sigurno i pristojno živjeti. Određena tijela državne, odnosno lokalne vlasti dužna su organizirati i realizirati konkretne projekte za unapređenje različitih vidova poljoprivredne proizvodnje u svakoj regiji, županiji i općini. U našoj državi u ruralnim sredinama prevladavaju veoma mali obiteljski posjedi koji ne mogu osigurati njihovim vlasnicima pristojna primanja, odnosno standard života kakav mladi ljudi očekuju ili bolje reći zaslužuju. Osim toga, sve su učestalije pojave suša, a poplave su česta pojava u područjima uz brojne riječne tokove, što dodatno ugrožava i tako skromna primanja seoskih obitelji. Mjera kojom bi se smanjili ili potpuno eliminirali ti problemi je komasacija zemljišta. Komasacija zemljišta se intenzivno provodila na teritoriju Republike Hrvatske u periodu nakon 2. svjetskog rata pa sve do njenog osamostaljenja 1991. godine. Razlozi zbog kojih se već tako dugi niz godina ne provodi komasacija zemljišta nisu poznati, a jedan koji se može čuti je nedostatak zakonske regulative. Međutim, činjenica je da bi se stari Zakon o komasaciji zemljišta vrlo lako mogao prilagoditi novim društveno-političkim prilikama, a to ujedno znači da za njegovu izradu i donošenje, zasigurno, ne trebaju proći desetci godina. Ukoliko ovakvo stanje potraje, u sadašnjim okolnostima, naša ruralna područja bit će sve zapuštenija i siromašnija, a poljoprivredna proizvodnja će sve više zaostajati za onom u zemljama Europske Unije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-1201785-3539 - Razvoj znanstvenog mjeriteljskog laboratorija za geodetske instrumente (Nikola Solarić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đuro Barković (autor)

Avatar Url Mira Ivković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ivković, Mira; Barković, Đuro; Baćani, Sanja
Komasacija zemljišta i ruralni razvoj // Geodetski list : glasilo Hrvatskoga geodetskog društva, 64 (87) (2010), 4; 297-312 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Ivković, M., Barković, Đ. & Baćani, S. (2010) Komasacija zemljišta i ruralni razvoj. Geodetski list : glasilo Hrvatskoga geodetskog društva, 64 (87) (4), 297-312.
@article{article, year = {2010}, pages = {297-312}, keywords = {land consolidation, rural development, Land Consolidation Act}, journal = {Geodetski list : glasilo Hrvatskoga geodetskog dru\v{s}tva}, volume = {64 (87)}, number = {4}, issn = {0016-710X}, title = {Land Consolidation and Rural Development}, keyword = {land consolidation, rural development, Land Consolidation Act} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • SCOPUS, GEOBASE, GEOPHOKA, TRIS