Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 506447

Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa


Alagić, Damir; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Filipović, Ivana; Ekert Kabalin, Anamaria; Ćorić-Alagić, Glorija; Stojnović, Miomir; Vragović, Natalija; Kozačinski, Lidija
Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 418-422 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 506447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa
(Microbial characterisation of horse meat dry sausage)

Autori
Alagić, Damir ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Filipović, Ivana ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Ćorić-Alagić, Glorija ; Stojnović, Miomir ; Vragović, Natalija ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso: prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 6; 418-422

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
horse ; dry sausage ; lactic acid bacteria ; inhibition

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mikrobiološke promjene u trajnim kobasicama od konjskog mesa prema fazama zrenja i sezoni proizvodnje, determinirati bakterije mliječne kiseline i ispitati njihov inhibicijski potencijal prema bakteriji Listeria monocytogenes. Sezona proizvodnje značajno je utjecala naukupni broj bakterija, broj bakterija mliječne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka i kvasaca u gotovom proizvodu (p<0, 05). Bakterije mliječne kiseline bile su najbrojnija mikrobna populacija u nadjevu, uz značajan broj kvasaca i koagulaza negativnih koka. Najčešće izolirana vrsta bakterija mliječne kiseline bila je Lactobacillus plantarum (56 %), a potom Weisella confusa (26 %), Lactobacillus fermentum (6 %), Lactobacillus pentosus (6 %), Lactococcus lactis subsp. lactis (2 %), Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii (2 %) i Weisella viridescens (2 %). Najsnažnije inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes in vitro pokazali su izolati laktobacila. Dobiveni rezultati mogu poslužiti boljem razumijevanju specifičnosti fermentacije kobasica od konjskog mesa u odnosu na druge vrste mesa te poslužiti u postupku standardizacije proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Alagić, Damir; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Filipović, Ivana; Ekert Kabalin, Anamaria; Ćorić-Alagić, Glorija; Stojnović, Miomir; Vragović, Natalija; Kozačinski, Lidija
Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa // Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 418-422 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Alagić, D., Zdolec, N., Njari, B., Filipović, I., Ekert Kabalin, A., Ćorić-Alagić, G., Stojnović, M., Vragović, N. & Kozačinski, L. (2011) Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa. Meso: prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (6), 418-422.
@article{article, year = {2011}, pages = {418-422}, keywords = {horse, dry sausage, lactic acid bacteria, inhibition}, journal = {Meso: prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa}, keyword = {horse, dry sausage, lactic acid bacteria, inhibition} }
@article{article, year = {2011}, pages = {418-422}, keywords = {horse, dry sausage, lactic acid bacteria, inhibition}, journal = {Meso: prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Microbial characterisation of horse meat dry sausage}, keyword = {horse, dry sausage, lactic acid bacteria, inhibition} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font