Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja (CROSBI ID 767715)

Druge vrste radova | popularni rad

Koprivnjak, Olivera Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja // Časopis Maslinar br. 8 (2011) str. 52-55.. 2011.

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja

Boja djevičanskih maslinovih ulja potječe od klorofila i karotenoida iz ploda masline. Tijekom dozrijevanja plodova dolazi do raspadanja kloroplasta, čime pigmenti postaju izloženi djelovanju klorofilaze, Mg dekelataze i peroksidaze, uz nastajanje smeđezelenih do bezbojnih produkata. Sorte maslina međusobno se razlikuju u aktivnosti enzima koji sudjeluju u razgradnji klorofila te po količini pigmenata u plodu. Tijekom mljevenja maslina i miješenja tijesta enzimska razgradnja pigmenata je potaknuta niskim pH tijesta. Vrsta mlina (stupanj usitnjenosti i toplina oslobođena pri mljevenju), temperatura tijesta i dužina miješenja, dodatak soli kao pomoćnog sredstva te dodatak vode kod centrifugiranja mogu utjecati na povećanje masenog udjela pigmenata u ulju. Pigmenti u ulju izloženom svjetlu i kisiku prilikom skladištenja djeluju prooksidacijski i pri tome se degradiraju.

djevičansko maslinovo ulje; klorofili; karotenoidi; prerada

nije evidentirano

engleski

Processing influence the colour of virgin olive oils

nije evidentirano

virgin olive oil; chlorophylls; carotenoids; processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Časopis Maslinar br. 8 (2011) str. 52-55.

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija