Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i svojstva klijanaca kultivara crvene djeteline (CROSBI ID 170283)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bukvić, Gordana ; Grljušić, Sonja ; Stanisavljević, Aleksandar ; Varga, Ivana ; Markulj, Antonela ; Jozić, Anita
hrvatski
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i svojstva klijanaca kultivara crvene djeteline
Istraživanje utjecaja temperature (10 i 20oC) i pH vrijednosti vodene otopine (pH 4, 5, 6 i 7) na klijavost sjemena i svojstva klijanaca (dužina radikule, hipokotila i klijanaca) provedeno je u klima komori sa sjemenom dva kultivara crvene djeteline (danski Rajah i poljski Viola). Naklijavanje sjemena izvršeno je metodom rolanog filter papira tijekom 10 dana. Dobiven je značajan utjecaj (p=0, 01) temperature i pH vrijednosti za sva ispitivana svojstva. Razlike između kultivara bile su također značajne (p=0, 01) za sva svojstva osim za dužinu radikule. Veće prosječne vrijednosti ispitivanih svojstava dobivene su na višoj temperaturi. S obzirom na pH vrijednost, u prosjeku najveća klijavost utvrđena je na pH 4 i 6, a najmanja na pH 5. Prosječna dužina radikule je bila najveća na pH 4, a najmanja na pH 7. Vrijednost prosječne dužine hipokotila i ukupne dužine klijanaca su bile najveće na pH 4, a najmanje na pH 5. Kultivar Rajah je imao veću prosječnu klijavost, dužinu hipokotila, kao i ukupnu dužinu klijanaca.
crvena djetelina ; sjeme ; temperatura ; pH
nije evidentirano
engleski
The influence of temperature and pH values on seed germination and seedling traits of red clover cultivars
nije evidentirano
red clover ; seed ; temperature ; pH
nije evidentirano