Tokskikologija hrane (CROSBI ID 744596)
Druge vrste radova | ostalo
• Obrazovni materijal (nedefinirano )
Podaci o odgovornosti
Sutlović, Davorka ; Marušić, Jadranka ; Stipišić, Angela ; Poljak, Vedran ; Laštre Primorac, Danja ; Majić, Zrinka ; Luetić, Sanja ; Knezović, Zlatka ; Papić, Jasminka ; Žafran Novak, Jelena ; Fulgosi, Hrvoje ; Pollak, Lea ; Žuntar, Irena ; Plavšić, Franjo
Sutlović, Davorka
hrvatski
Tokskikologija hrane
Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani. Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci. Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija. Dan je prikaz osnovnih pojmova u toksikologiji te sudbina otrova u ljudskom organizmu. Obrađeni su pojmovi sigurnosti, odnosno rizika i mogući izvori kontaminanata u hrani nastali zagađenjem okoliša, s naglaskom na pesticide, metale, prirodne toksine, aditive te utjecaj ionizacijskog zračenja. Prvi se put na hrvatskome jeziku pojavljuje tekst o GMO hrani. Kako je toksikologija hrane multidisciplinarna znanost, tekstovi u knjizi podijeljeni su u četrnaest poglavlja koja su napisali najkompetentniji stručnjaci. Kao sveučilišni udžbenik ovo je djelo namijenjeno prije svega studentima, polaznicima preddiplomskih, diplomskih, integriranih, specijalističkih i doktorskih studija, ali i svima onima koji se bave toksikologijom hrane ili su zainteresirani za istraživanja u tom području. Također je namijenjeno svim institucijama koje raspolažu znanjima o analitičkim postupcima za određivanje toksičnih sastojaka u hrani te stalnoj poduci svih onih koji se nalaze u lancu tih institucija.
toksikologija hrane ; GMO hrana ; rizična hrana ; aditivi u hrani
nije evidentirano
engleski
Food toxicology
nije evidentirano
food toxicology ; GMO foods ; high risk foods ; food additives
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Split: Redak
314
2011.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7595-40-1