Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa (CROSBI ID 170154)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ivanković, Ante ; Caput, Pavo ; Prekalj, Gracijano ; Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Šubara, Gordan ; Šuran, Edmondo
hrvatski
Odlike istarskog goveda u proizvodnji goveđeg mesa
Istarsko govedo jedna je od autohtonih ugroženih pasmina koja se nastoji reafirmirati kroz program proizvodnje kvalitetne i prepoznatljive govedine. Cilj istraživanja je utvrditi karakteristike muške junadi istarskog goveda u procesu tova kao i kvalitativne osobitosti trupova odnosno mesa. Utvrđeni prosječni dnevni prirast tijekom razdoblja tova je umjeren (1, 032 kg/dan). Postignuta tjelesna masa u dobi dvanaest (387, 7 kg), petnaest (470, 5 kg) i osamnaest mjeseci (579, 3 kg) ukazuje na povoljan kapacitet rasta istarskog goveda. U dobi od 25 mjeseci, završna klaonička masa je iznosila 768, 0 kg. Prosječna masa toplih polovica iznosila je 426 kg a randman 55, 46 %. Udio kostiju u obrađenom trupu iznosio je 26, 41 %. Pokazatelji boje i pH ukazuju na neznatno tamniju boju mesa. Kemijska analiza mesa ukazuje na povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Provedeno istraživanje ukazuje na povoljan kapacitet rasta i dobru kvalitetu mesa istarskog goveda. Aktualna populacija istarskog goveda u okviru provedbe programa gospodarske reafirmacije može postići dostatnu razinu konkurentnosti bez značajnijeg protežiranja tovnih odlika što olakšava provedbu primarnog konzervacijskog cilja, očuvanja genetske varijabilnosti.
istarsko govedo; goveđe meso; kvaliteta trupa; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Characteristics of the istrian cattle in beef production
nije evidentirano
Istrian Cattle; beef meat; carcass quality; meat quality
nije evidentirano