Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA (CROSBI ID 363545)

Ocjenski rad | diplomski rad

Alajbegović, Doris USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Alajbegović, Doris

Markov, Ksenija

hrvatski

USPOREDBA KLASIČNIH MIKROBIOLOŠKIH I BIOKEMIJSKIH METODA U ODREĐIVANJU MIKROBNE POPULACIJE IZ NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA

Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne, ali iako postoje mnoge brže metode, još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka domaćih kobasica, slavonskog kulena, svježeg kravljeg sira i vrhnja od sirovog mlijeka. Od ukupno 45 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla, 24, 4 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 8, 88 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 37, 7 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 6, 66 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u samo jednom uzorku domaće kobasice.

namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF CONVENTIONAL MICROBIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL METHODS IN THE DETERMINATION OF MICROBIAL POPULATIONS OF FOOD OF ANIMAL ORIGIN

nije evidentirano

foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

18.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija