Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje teških metala i organskih spojeva u sedimentu slivova na prostoru Istre i sjeverne Dalmacije (CROSBI ID 767661)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Miko, Slobodan ; Mesić, Saša ; Hasan, Ozren ; Šparica Miko, Martina Istraživanje teških metala i organskih spojeva u sedimentu slivova na prostoru Istre i sjeverne Dalmacije // Arhiv Hrvatskog geološkog instituta. 2010.

Podaci o odgovornosti

Miko, Slobodan ; Mesić, Saša ; Hasan, Ozren ; Šparica Miko, Martina

hrvatski

Istraživanje teških metala i organskih spojeva u sedimentu slivova na prostoru Istre i sjeverne Dalmacije

Kemijski sastav sedimenta važan je okolišni parametar jer sediment služi kao regulator kemijskog sastava vode bilo da djeluje u smislu adsorpcije raznih elemenata ili njihovog oslobađanja u stup vode. Stoga je namjena istraživanja „Opterećenje površinskih voda i sedimenta onečišćivačima u slivovima na prostoru Istre“ utvrđivanje količine i kemijskog sastava sedimenta koji se taloži u određenom dijelu sljeva, a u cilju racionalnog gospodarenja vodnim resursom. To uključuje: 1) Izradu protokola za praćenje kvalitete sedimenata na razini riječnih bazena i odnosa s površinskim vodama i priključivanja SedNet mreži istraživanja 2) Poboljšanje znanja o odnosima onečišćenih sedimenata i kakvoće vode te između onečišćenja sedimenta (hazard) i pravog rizika i utjecaja na funkcioniranje ekosustava (ekološka kvaliteta) 3) Poboljšanje razumijevanja procesa transporta sedimenata i onečiščivaća u slivovima i u funkciji upotrebe zemljišta i vode, te hidroloških (klimatskih) promjena u prošlosti i danas 4) Utvrđivanje oporečnosti istraživanih sljevova (hazard assessesment), a na temelju analize kemijskog sastava površinskih voda, sedimenata (suspendiranih tvari za vrijeme visokih voda i istaloženih sedimenata), te tala koje se erodiraju 5) Davanje smjernica za razvijanje nacionalnog protokola za praćenje kvalitete sedimenata i maksimalno dopuštenih koncentracija pojedinih onečišćivača u slatkovodnim sedimentima, a na temelju ukupnog sastava i ekstrakcijskih analiza po kemijskim sekvencijalnim protokolima (BCR-ova metoda u tri koraka)

vodotočni sedimenti; teški metali; organski spojevi; procjena hazarda; PTE

nije evidentirano

engleski

Investigation of heavy metals and organic compounds in sediments of watersheds in Istria and north Dalmatia

nije evidentirano

stream sediments; heavy metals; hazard assessment; potentially toxic elements

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Arhiv Hrvatskog geološkog instituta

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija