Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Numeričko modeliranje polja temperatura nakon ispuštanja rashlađene morske vode iz LNG terminala (CROSBI ID 767650)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Radošević, Adrijana ; Družeta, Siniša Numeričko modeliranje polja temperatura nakon ispuštanja rashlađene morske vode iz LNG terminala // Tehnički fakultet Rijeka. 2009.

Podaci o odgovornosti

Radošević, Adrijana ; Družeta, Siniša

hrvatski

Numeričko modeliranje polja temperatura nakon ispuštanja rashlađene morske vode iz LNG terminala

Napravljene su numeričke simulacije rasprostiranja rashlađene morske vode iz sustava planiranog LNG terminala u Omišaljskom zaljevu za ugovorenu konstrukcijsku varijantu sa ispustom rashlađene vode smještenim na lokaciji x = 5.437.227, 78, y = 4.996.495, 84 (Gauss Krueger). Ispust je konstruiran u obliku difuzorskog ispusta kružnog poprečnog presjeka promjera 3200 mm sa dodatnim suženjem difuzorske sapnice na promjer od 2000 mm. Ispust je smješten pod nagibom od 22, 5° u vertikalnoj ravnini. Protok ispuštene vode definiran je na 16, 2 m3/s, a brzina na ispustu 5 m/s. U obzir se uzima razlika gustoće morske vode na različitim dubinama. Zadana razlika u temperaturi usisane i ispuštene vode je ΔT = 5 ºC. Prema projektnom zadatku, modelirano je uže područje Omišaljskog zaljeva. Izrađena je numerička mreža i postavljen matematički model baziran na Navier - Stokes jednadžbama strujanja, energetskoj jednadžbi provodnje topline te Boussinesquovoj aproksimaciji uzgonskih sila fluida. Na postavljenom matematičkom modelu izvršene su simulacije rasprostiranja rashlađene morske vode iz sustava LNG terminala u Omišaljskom zaljevu za ljetni i zimski režim rada.

LNG terminal; temperaturno polje; Omišalj; numeričko modeliranje; CFD

nije evidentirano

engleski

Numerical modelling of the temperature field after release of cooled seawater from the LNG terminal

nije evidentirano

LNG terminal; temperature field; Omišalj; numerical modelling; CFD

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Tehnički fakultet Rijeka

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne tehničke znanosti