Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 504762

Utjecaj rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja


Butković, Branka
Utjecaj rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja
(Refinning affects on sunflower oil)

Autori
Butković, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2010

Stranica
94

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Suncokretovo ulje; negliceridne komponente; oksidacijska stabilnost; kontinuirana dekoloracija; kontinuirana dezodorizacija u koloni
(Sunflower oil; non-glyceride components; oxidative stability; continuous decoloration; continuous deodorization)

Sažetak
U ovom radu provedena su istraživanja utjecaja rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja praćenjem parametara kvalitete sirovog ulaznog i nakon rafinacije izlaznog jestivog ulja. U istraživanju su postavljena tri tehnološka procesa koja se međusobno razlikuju u tehnologiji i starosti postrojenja dekoloracije i deodorizacije. Od parametara kvalitete određen je udio negliceridnih komponenti, oksidativni pokazatelji, Rancimat test i senzorska ocijena. Proces s kombinacijom kontinuirane dekoloracije i kontinuirane deodorizacije u koloni daje najbolje rezultate parametara kvalitete jestivog suncokretovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb