Metode uzorkovanja trupova za mikrobiološku analizu (CROSBI ID 571054)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mikulić, Marina ; Humski, Andrea
hrvatski
Metode uzorkovanja trupova za mikrobiološku analizu
Mikrobiološko određivanje prisutnosti mikroorganizama a posebice onih patogenih na trupovima životinja neophodni su za praćenje i verifikaciju sustava higijene klanja utemeljene na riziku (npr. sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP-a) i sustave osiguravanja kvalitete). Predavanjem su obuhvaćeni nacionalnom normom definirani postupci uzimanja uzoraka s površine trupova životinja u klaonicama a u svrhu detekcije i brojenja mikroorganizama na površini trupova svježe zaklanih životinja (crveno meso). Mikrobiološko uzorkovanje provodi se u okviru: – kontrole procesa (i u svrhu provjere kontrole procesa) u klaonicama za stoku, konje, svinje, ovce, koze i divljač uzgojenu u uzgajalištu – sustava osiguranja sigurnosti proizvoda na temelju procjene rizika i – programa nadzora praćenja prisutnosti patogenih mikroorganizama
trupovi životinja; uzorkovanje; mikrobiološka analiza
nije evidentirano
engleski
Microbiological carcass sampling methods
nije evidentirano
carcass; sampling; microbiological analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
46-47.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"
predavanje
01.10.2009-02.10.2009
Zagreb, Hrvatska