Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre (CROSBI ID 363418)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sigler, Melani
Pantović, Radojka
hrvatski
Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj prehrane uz dodatak maslinovog ulja na masne kiseline mozga fosfolipida mozga miša tijekom rane faze regeneracije jetre. Pokusne životinje bili su C57Bl miševi iz uzgoja Medicinskog fakulteta u Rijeci. Miševi su hranjeni u vremenskom periodu od tri tjedna standardnom hranom i hranom obogaćenom maslinovim uljem (5%, w/w), u kojemu prevladava oleinska kiselina (18:1n-9). Eksperimentalne životinje anestezirane su eterom te podvrgnute 1/3 parcijalnoj hepatektomiji (pHx). Ukupni lipidi ekstrahirani su iz tkiva mozga u sustavu otapala kloroform / metanol (2:1, v/v) prema modificiranoj Folchovoj metodi. Fosfolipidi su odijeljeni iz smjese ukupnih lipida metodom ekstrakcije na čvrstoj fazi. Masne kiseline fosfolipida određene su kao metilni esteri plinskom kromatografijom. Dobiveni podaci statistički su obrađeni, a utjecaj parcijalne hepatektomije na sadržaj fosfolipida i sastav masnih kiselina u mozgu miša prikazan je grafički. Prehrana maslinovim uljem koje sadrži pretežno oleinsku kiselinu, kod miševa u modelu parcijalne hepatektomije, rezultira promjenama na razini polinezasićenih masnih kiselina u mozgu (AA, arahidonske i DHA, dokozaheksaenske).
ekstrakcija na čvrstoj fazi; fosfolipidi; masne kiseline
diplomski rad
engleski
Effect of olive oil enriched diet on fatty acid composition of brain phospholipids from mice during liver regeneration
nije evidentirano
fatty acids; phospholipids; solid phase extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
07.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka