Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre (CROSBI ID 363418)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sigler, Melani Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre / Pantović, Radojka (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2010

Podaci o odgovornosti

Sigler, Melani

Pantović, Radojka

hrvatski

Utjecaj prehrane maslinovim uljem na razinu masnih kiselina fosfolipida mozga miša tijekom regeneracije jetre

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj prehrane uz dodatak maslinovog ulja na masne kiseline mozga fosfolipida mozga miša tijekom rane faze regeneracije jetre. Pokusne životinje bili su C57Bl miševi iz uzgoja Medicinskog fakulteta u Rijeci. Miševi su hranjeni u vremenskom periodu od tri tjedna standardnom hranom i hranom obogaćenom maslinovim uljem (5%, w/w), u kojemu prevladava oleinska kiselina (18:1n-9). Eksperimentalne životinje anestezirane su eterom te podvrgnute 1/3 parcijalnoj hepatektomiji (pHx). Ukupni lipidi ekstrahirani su iz tkiva mozga u sustavu otapala kloroform / metanol (2:1, v/v) prema modificiranoj Folchovoj metodi. Fosfolipidi su odijeljeni iz smjese ukupnih lipida metodom ekstrakcije na čvrstoj fazi. Masne kiseline fosfolipida određene su kao metilni esteri plinskom kromatografijom. Dobiveni podaci statistički su obrađeni, a utjecaj parcijalne hepatektomije na sadržaj fosfolipida i sastav masnih kiselina u mozgu miša prikazan je grafički. Prehrana maslinovim uljem koje sadrži pretežno oleinsku kiselinu, kod miševa u modelu parcijalne hepatektomije, rezultira promjenama na razini polinezasićenih masnih kiselina u mozgu (AA, arahidonske i DHA, dokozaheksaenske).

ekstrakcija na čvrstoj fazi; fosfolipidi; masne kiseline

diplomski rad

engleski

Effect of olive oil enriched diet on fatty acid composition of brain phospholipids from mice during liver regeneration

nije evidentirano

fatty acids; phospholipids; solid phase extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

07.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija, Temeljne medicinske znanosti