Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi (CROSBI ID 169817)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Biđin, Marina
hrvatski
Jaja domaće peradi-visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi
Jaja su visokovrijedna namirnica, lako dostupna i zastupljena u prehrani ljudi širom svijeta. Zbog sadržaja esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala i posebno visoke energetske vrijednosti, jaja su dugo vremena smatrana namirnicom što izrazito pogoduje ljudskom zdravlju. Takvo, već opće prihvaćeno mišljenje, dovedeno je u sumnju kasnijim istraživanjima, što su u prvi plan stavljala negativne posljedice visokog sadržaja kolesterola u jajima. Ipak, novije spoznaje odbacuju stavove o jajima kao "rizičnim" namirnicama, i upućuju na što raznovrsniju prehranu u kojoj jaja zadržavaju važno mjesto. Premda su jaja domaće peradi (kokoš, patka, guska, puran, prepelica)po sastavu gotovo ista, u svijetu je nesumnjivo najveća proizvodnja i potrošnja kokošjih jaja. Od ostalih vrsta jaja, značajna je proizvodnja pačjih (pogotovo u Kini), dok prepeličja jaja, iako oglašavana kao vrlo zdrava, ne bilježe veliku potrošnju. Potražnja za jajima određene vrste peradi i posebna organoleptička svojstva, rezultat su uvriježenih sklonosti tržišta, ali i gospodarske situacije na nekom prostoru.
jaja; hranjiva vrijednost
nije evidentirano
engleski
Eggs of domestic poultry-a highly valuable food in human nutrition
nije evidentirano
eggs; nutrition value
nije evidentirano