Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 503646

Sastav i hranidbena vrijednost livadnoga sijena potkalničkog kraja.


Pintić, Vinko; Dadaček, Nada; Jelen, Tatjana; Čuklić, Dražen; Peremin-Volf, Tomislava; Pintić, Nataša
Sastav i hranidbena vrijednost livadnoga sijena potkalničkog kraja. // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 41 (1999), 1; 9-14 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Sastav i hranidbena vrijednost livadnoga sijena potkalničkog kraja.
(Composition and nutrient value of meadow hay in the Kalnik piedmont region)

Autori
Pintić, Vinko ; Dadaček, Nada ; Jelen, Tatjana ; Čuklić, Dražen ; Peremin-Volf, Tomislava ; Pintić, Nataša

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 41 (1999), 1; 9-14

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sijeno ; hranidbena vrijednost
(Meadow hay ; nutrient value)

Sažetak
Svrha je utvrditi sastav i hranidbenu vrijednost sijena potkalnièkog kraja. Istraživanja su provedena na tri lokaliteta potkalničkog kraja, kroz tri godine. Ukupno je analizirano 135 uzoraka sijena, ili godišnje po lokalitetu 15 uzoraka. Prvi lokalitet pripadao je zajednici As. Bromo - Plantaginetum mediae, drugi lokalitet zajednici As. Bromo - Cynosuretum cristati, a treči As. Arrhenatheretum elatioris. Kemijskom analizom tla na dubini 0-15 cm utvrđeno je, da je na sva tri lokaliteta tlo izuzetno siromašno fosforom (2, 16-2-70 mg/100 g tla), a umjereno opskrbljeno kalijem (10, 25-12, 25 mg/100 g tla). Količina sirovoga proteina u sijenima jako varira (5, 36-13, 49%), u prosjeku je niska. Utvrđene su signifikantne razlike (P<0, 05) izmeðu aritmetičkih sredina sadržaja sirovog proteina po lokalitetima, prvenstveno zbog različitog botaničkog sastava. U prosjeku, sadržaj sirovih vlakana je visok, a varira od 25, 65 do 31, 55% na I lokaciji, od 29, 10 do 37, 00% na II lokaciji i od 27, 3 do 33, 1% na III lokaciji, što je znak kasne košnje i manje probavljivosti. Utvrđene su značajne razlike (P<0, 05) između aritmetièkih sredina sirovih vlakana po lokalitetima. Večina analiziranih sijena odgovara po kvaliteti slabijim i lošijim vrstama sijena, zbog manje količine proteina i fosfora, a veće količine sirovih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Pintić, Vinko; Dadaček, Nada; Jelen, Tatjana; Čuklić, Dražen; Peremin-Volf, Tomislava; Pintić, Nataša
Sastav i hranidbena vrijednost livadnoga sijena potkalničkog kraja. // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 41 (1999), 1; 9-14 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pintić, V., Dadaček, N., Jelen, T., Čuklić, D., Peremin-Volf, T. & Pintić, N. (1999) Sastav i hranidbena vrijednost livadnoga sijena potkalničkog kraja.. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 41 (1), 9-14.
@article{article, year = {1999}, pages = {9-14}, keywords = {Meadow hay, nutrient value}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {41}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Composition and nutrient value of meadow hay in the Kalnik piedmont region}, keyword = {Meadow hay, nutrient value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts