Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.) (CROSBI ID 363361)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mandac, Marko UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.) / Jukić, Mila (mentor); Burčul, Franko (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2009

Podaci o odgovornosti

Mandac, Marko

Jukić, Mila

Burčul, Franko

hrvatski

UTJECAJ TERMIČKE OBRADE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKTA ŠPAROGE (<i>Asparagus officinalis</i> L.)

Šparoga (<i>Asparagus officinalis</i> L.) trenutno je na široko kultivirana u mnogim europskim zemljama osobito u Njemačkoj, Francuskoj i Sjevernoj Americi. Šparoga se od davnina koristi kao ljekovita biljka kod raznih zdravstvenih poteškoća. Šparoge imaju malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost s obzirom na bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Bogata je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrže i prilično mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, dobar izvor tiamina i vitamina B6, dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, proteina, riboflavina, nijacina i magnezija. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida, koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i jača oslabljene kapilare. Sadrže i glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa, ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. Ovaj rad se temelji na pripravi vodenih ekstrakata (pri sobnoj i povišenoj temperaturi). Ekstraktima je određen sadržaj ukupnih fenola. Cilj rada je ispitati antioksidacijska svojstva vodenog ekstrakta prije i nakon utjecaja termičke obrade.

antioksidacija; šparoga; DPPH; Briggs-Rauscher; ukupni fenoli; Asparagus

Završni rad - stručni studij.

engleski

Effects of thermal processing on antioxidant activity of asparagus (<i>Asparagus officinalis</i> L.)

nije evidentirano

antioxidant activity; asparagus; DPPH; Briggs-Rauscher; total phenols; Asparagus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

26.10.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija