Utjecaj simulanata hrane na migraciju omekšavala iz omekšanog poli(L-laktida) (CROSBI ID 570796)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Perinović, Sanja ; Andričić, Branka ; Žmire, Luciana
hrvatski
Utjecaj simulanata hrane na migraciju omekšavala iz omekšanog poli(L-laktida)
Poli(L-laktid) (PLLA) je biorazgradljivi alifatski poliester koji se primjenjuje za ambalažu prehrambenih proizvoda, u medicini, u farmaciji, u tekstilnoj industriji itd [1]. PLLA je krt polimer i nužno ga je omekšati prikladnim omekšavalima kako bi bio prikladan za preradu i primjenu [2]. S obzirom na spomenute primjene, ali i unaprjeđenje postupaka omekšavanja, nužno je utvrditi značajke migracije omekšavala iz omekšanog PLLA. Gubitak omekšavala skraćuje rok trajanja polimernog materijala, a istovremeno može negativno utjecati na ljudsko zdravlje i okoliš. Cilj ovog rada bio je pripremiti omekšani PLLA materijal, odrediti utjecaj simulanata hrane na ukupnu migraciju tvari iz omekšanog PLLA te odrediti toplinska svojstva PLLA prije i nakon migracije. Ispitci omekšanog PLLA pripremljeni su na Brabender plastografu pri 170°C i 70 o/min, uz vrijeme miješanja od 5 min, a zatim su prešani oko 4 min pri 175°C u ispitke dimenzija 30×10×1 mm. Uporabljeno omekšavalo je ester limunske kiseline tributilacetil citrat (TBAC), a simulanti hrane su destilirana voda, 3%- tna otopina octene kiseline i 10%-tna otopina etanola. Toplinska svojstva dobivenih ispitaka prije i nakon migracije određena su diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC823e, Mettler-Toledo) u temperaturnom području od -50 do 200°C. Utjecaj simulanata hrane na migraciju tvari iz polimernih uzoraka ispitan je na način da su ispitci stavljeni u epruvete u kojima se nalaze odgovarajući simulanti hrane pri 40°C. Praćen je gubitak mase ispitaka tijekom deset dana. Utvrđeno je da količina migriranog omekšavala raste s vremenom migracije, kreće se u granicama od 1, 5-1, 8 mgcm-2 i nakon deset dana najveća je u 10%-tnoj otopini etanola. Koeficijent difuzije također ovisi o vrsti simulanta hrane koji je uporabljen i snižava se povećanjem polarnosti simulanata hrane (polarnost raste u nizu: etanol, octena kiselina, voda). Toplinska svojstva omekšanog PLLA mijenjaju se zbog migracije omekšavala u simulante hrane. Gubitak omekšavala uzrokuje prekristalizaciju PLLA što se očituje pojavom dvaju pikova taljenja umjesto jednoga [3] i povećanjem udjela kristalne faze u PLLA. Istovremeno, uslijed gubitka omekšavala, staklište omekšanog PLLA pomiče se prema višim vrijednostima.
poli(L-laktid); omekšavalo; migracija
nije evidentirano
engleski
Influence of food-simulating solvents on the plasticizer migration from plasticized poly(L- lactide)
nije evidentirano
poly(L-lactide); plasticizer; migration
nije evidentirano
Podaci o prilogu
276-276.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka
Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo
978-953-6894-42-0
Podaci o skupu
XXII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
13.02.2011-16.02.2011
Zagreb, Hrvatska