Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava (CROSBI ID 169745)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Čuklić, Dražen ; Vukobratović, Marija ; Poljak, Franjo ; Tomše Đuranec, Vesna ; Pintić, Nataša ; Jelen, Tatjana
hrvatski
Korištenje kemijskih analiza mlijeka u menadžmentu hranidbe mliječnih krava
Kemijski sastav mlijeka jedan je od parametara koji se koristi u sustavu plaćanja mlijeka, ali se uz to može koristiti kao osnovni podatak u menadžmentu hranidbe mliječnih krava. Na pet farmi mliječnih krava s područja Križevaca u tijeku proljetne sezone 2005. ispitani su količina i kemijski sastav mlijeka (sadržaj bjelančevina, mliječne masti, ureje), te su podaci uspoređeni s podacima analize obroka. Utvrđeno je da mliječne farme proizvode mlijeko po kemijskom sastavu prve klase, ali i da hranidba mliječnih krava na svim farmama nije usklađena s intenzitetom proizvodnje mlijeka. Jednom sastavljen obrok osnovica je hranidbe kroz čitavu laktaciju, tako da se na primjer na farmi OPG Piškorić javlja izraziti manjak energije i proteina (-18, 81 MJ NEL-a i -90 g SP), dok je na farmi OPG Carević uočen izraziti višak energije i proteina (+20, 32 MJ NEL-a i + 456 g SP). Ureja se, kao parametar opskrbljenosti obroka proteinima, nalazi u optimalnim granicama od 15, 70 do 37, 32 mg•dl-1. Analiza korelacije pokazuje negativnu korelacijsku vezu između količine mlijeka i sastava u svim kontrolama, dok se istodobno javlja pozitivna korelacijska povezanost između bjelančevina, mliječne masti, suhe tvari i suhe tvari bez masti.
mliječne krave ; hranidba ; ureja u mlijeku
nije evidentirano
engleski
Use of chemical analyses of milk in nutrition management of dairy cows
nije evidentirano
dairy cows ; nutrition ; urea in milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51 (1)
2009.
37-44
objavljeno
0023-4850