Praćenje kakvoće prehrane kohortne skupine ispitanika (CROSBI ID 363352)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Brozanić Arijana
Irena, Colić Barić
Mladen, Pavlović
hrvatski
Praćenje kakvoće prehrane kohortne skupine ispitanika
Broj starijih osoba se povećava u razvijenim zemljama. Kao posljedica toga produžen je prosječni ljudski vijek i očekivano trajanje života. Vodeći uzroci smrti pomaknuti su drastično sa zaraznih na nezarazne bolesti.Vodeći uzrok smrtnosti su kardiovaskularne bolesti. Postoji raznolika etiologija sa brojnim rizičnim čimbenicima i pridruženim bolestima. Posebno treba naglasiti šećernu bolest te povišeni krvni tlak. Dodatni čimbenici su pušenje, tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana, povišene masnoće u krvi i pretilost. Pretilost ne utječe samo na zdravlje nego i na život pojedinca. Promjenom stila života i djelovanjem na pojedine rizične čimbenike mogu se prevenirati kardiovaskularne bolesti. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike, vrijednosti indeksa tjelesne mase i krvnog tlaka kohortne skupine ispitanika longitudinalnim praćenjem kroz dva istraživana perioda te konstantnost prehrambenih navika i utjecaj na krvni tlak.
prehrana; indeks tjelesne mase; krvni tlak
nije evidentirano
engleski
MONITORING THE QUALITY OF FOOD COHORT GROUP OF PATIENTS
nije evidentirano
: Nutrition; Body mass index; Blood pressure
nije evidentirano
Podaci o izdanju
99
22.02.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb