Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 503324

Utjecaj različite doze feromona na ulov maslinove muhe Bactrocera (Dacus) oleae Gmelin


Ražov, Josip; Franin, Kristijan; Barić, Božena; Toth, Miklos
Utjecaj različite doze feromona na ulov maslinove muhe Bactrocera (Dacus) oleae Gmelin // 46 Croatian and 6 International Symposium on Agriculture, February 14 - 18, 2011, Opatija, Croatia / Prof. Dr. Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2011. str. 310-311 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj različite doze feromona na ulov maslinove muhe Bactrocera (Dacus) oleae Gmelin
(Effect of different pheromone dosage on catch of the Olive fruit fly Bactrocera (Dacus) oleae Gmelin)

Autori
Ražov, Josip ; Franin, Kristijan ; Barić, Božena ; Toth, Miklos

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
46 Croatian and 6 International Symposium on Agriculture, February 14 - 18, 2011, Opatija, Croatia / Prof. Dr. Milan Pospišil - Zagreb, Hrvatska : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2011, 310-311

ISBN
978-953-6135-71-4

Skup
46. Hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14 - 18 veljače 2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Maslinova muha; lovke; feromoni; doze; ulovi
(The Olive fruit fly; traps; Pheromones; doses; catches)

Sažetak
Maslinova muha najvažniji je štetnik masline u Hrvatskoj. Za potrebe praćenja najčešće se koriste lovke različite izvedbe sa uporabom sintetskog feromona. Trgovački pripravci su često nepoznate dozacije i čistoće. Godine 2008 i 2009 usporedili smo tri različite dozacije feromona i kontrolu. Pokus je postavljen u masliniku na lokalitetu Petrčane pored Zadra. Korištene su prozirne lovke Csalomon ® PAL. Korišteni feromon je 1, 7-dioksaspiro (5, 5) undekan (minimalno 97 % čistoće, Sigma-Aldrich Kft., Budapest, Hungary, omjer enantiomera S-(+) i R-(-) podjednak) u dozi 4, 8 i 16 mg te kontrola, postavljen u prozirnu posudicu s poklopcem na držaču. Pokus je postavljen u 4 repeticije u periodu 2. listopad – 20.studeni 2008 i 22. rujna – 29. listopada 2009. Rezultati su obrađeni pomoću ANOVA te po potrebi Games-Howell i Bonferroni –Dunn testovima. Rezultati pokazuju da nema značajne razlike ni u jednoj godini između doza. Značajno je više ulovljeno mužjaka na lovkama sa feromonom sve tri doze nego na kontroli što nije slučaj sa ženkama. Značajno je više ulovljeno mužjaka. Može se zaključiti da bi doza od 8 mg odgovarala za eksperimentalne ali i komercijalne svrhe u navedenim uvjetima kao optimalna između doze od 4 mg koja bi ipak mogla biti preniska u određenim uvjetima i doze 16 mg koja je značajno skuplja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru