Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima (CROSBI ID 570653)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Damjanović Dešić, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Zamberlin, Šimun ; Rončević, Sanda
hrvatski
Nastajanje 5-hidroksimetilfurfurala u termički obrađenu mlijeku s aditivima
Posljedica termičke obrade mlijeka stvaranje je mnoštva nepoželjnih spojeva koji nastaju u paralelnim i uzastopnim reakcijama poznatima pod zajedničkim imenom Maillardova reakcija. Jedan od Maillardovim spojeva je 5-hidroksimetilfurfural(HMF). Kako bi se upotpunile nutritivne vrijednosti potrebne ciljanim skupinama potrošaća (djeca, trudnice, starije osobe), mlijeko se može obogatiti vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i vlaknima. Cilj ovog rada bio je odrediti kinetiku nastajanja HMF i konstante brzina reakcija u termički obrađenu mlijeku obogaćenom vitaminom C, željezom i laktozom. Rezultati istraživanja pokazuju da nastajanje HMF prati kinetiku prvog reda. Utjecaj dodanog vitamina C na brzinu nastajanja HMF veći je od utjecaja dodanog željeza, dok je njihov zajednički utjecaj veći od svakog pojedinačnog. Istovremeni dodatak vitamina C, željeza i laktoze najviše utječe na nastajanje HMF.
mlijeko; 5-hidroksimetilfurfural; kinetika
nije evidentirano
engleski
5-hydroxymethylfurfural formation in heat treated fortified milks
nije evidentirano
milk; 5-hydroxymethylfurfural; kinetics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-x.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka
Volarić, Vera
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
24.10.2010-27.10.2010
Opatija, Hrvatska