Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 502843

Obrada obojenih otpadnih voda kombiniranom metodom ; AOT-biljni uređaj


Vujević, Dinko; Nikolić, Antonela; Anić Vučinić, Aleksandra; Grčić, Ivana; Koprivanac, Natalija
Obrada obojenih otpadnih voda kombiniranom metodom ; AOT-biljni uređaj // Knjiga sažetaka XXII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: HDKI/Kemija u industriji, 2011. str. 311-311 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Obrada obojenih otpadnih voda kombiniranom metodom ; AOT-biljni uređaj
(Treatment of coloured wastewater by combined method ; AOT-constructed wetland)

Autori
Vujević, Dinko ; Nikolić, Antonela ; Anić Vučinić, Aleksandra ; Grčić, Ivana ; Koprivanac, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka XXII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina - Zagreb : HDKI/Kemija u industriji, 2011, 311-311

ISBN
978-953-6894-42-0

Skup
XXII. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13-16.02.2011.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Obojene otpadne vode; razgradnja bojila; napredni oksidacijski procesi; biljni uređaj
(Coloured wastewater; dye degradation; advanced oxidation processes; constructed wetland)

Sažetak
Obojenje je jedan od najvidljivijih pokazatelja onečišćenja vode. Prisutnost bojila čak i u malim koncentracijama vidljiva je i veoma neprihvatljiva. Ispuštanje obojene otpadne vode nije samo uništavanje estetske prirode prijemnika, već su obojene tvari vrlo često toksične za vodeni ekosustav. Iako priličan broj tehnologija obuhvaća poznate postupke obrade otpadne vode, vrlo malo njih se zasniva na postupcima napredne oksidacije i obrade u biljnom uređaju. Glavni cilj ovoga rada bio je istražiti učinkovitost obrade obojene otpadne vode naprednim oksidacijskim tehnologijama i biljnim uređajem. U tu svrhu uspoređeni su literaturni podaci učinkovitosti uklanjanja bojila iz modele otpadne vode koncentracije 20 mg/L DO39 s onim eksperimentalno dobivenim obradom u biljnim uređajima. Za učinkovitost biljnog uređaja u obradi obojene vode konstruiran je i izveden pilot biljni uređaj na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji se sastojao od rezervoara, dva bazena i prihvatnog spremnika za efluent. Ispitivanja su provedena na modelnoj otopini koja je sadržavala 20 mg/L bojila DO39 te su mjereni pokazatelji: uklonjeno bojilo i sadržaj ukupnog organskog ugljika (TOC) u izlaznom efluentu. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da postoji velik potencijal za primjenu ove dvije tehnologije. Obradom modelne otopine DO39 u biljnom uređaju postignut je stupanj uklanjanja bojila u iznosu od 85 %, dok je stupanj obezbojenja postignut naprednim oksidacijskim tehnologijama varirao od 80 % do 100 %, ovisno o primijenjenom postupku. Kao najučinkovitiji proces napredne oksidacije pokazao se UV/H2O2 proces sa 100 % obezbojenja. Stupanj učinkovitosti uklanjanja TOC-a prilikom obrade modelne otopine DO39 biljnim uređajem iznosio je 82, 5 % dok je primjenom naprednih oksidacijskih tehnologija postignuti stupanj učinkovitosti uklanjanja organske tvari iznosio između 24 % i 82 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Sanja Papić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb