Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita (CROSBI ID 363279)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Medvid , Vinko
Njari , Bela
hrvatski
Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita
Kakvoća svježeg mlijeka i njegova sigurnost u smislu očuvanja zdravlja ljudi temeljne su značajke suvremene proizvodnje mlijeka kao rezultat zahtjeva ponajprije potrošača, a potom i prerađivača mlijeka. S obzirom da je primarna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj ekstenzivna što podrazumijeva veliki broj malih proizvođača mlijeka te često lošiju higijensku kakvoću svježeg mlijeka, može se pretpostaviti da svježe mlijeko ima značajnu ulogu u pojavi bolesti koje se mogu prenijeti hranom odnosno mlijekom i mliječnim proizvodima. S tim u vezi cilj ovog rada bio je procijeniti zdravstveni status vimena krava (n=75) temeljem mikrobioloških i citometrijskih analiza te određivanja količine haptoglobina u mlijeku. Mikrobiološke pretrage mlijeka izvršene su standardnim ISO metodama, broj somatskih stanica pomoću Fossomatic A-5000, broj pojedinih staničnih linija ili subpopulacije u ukupnoj leukocitnoj populaciji protočnim citometrom Beckman Coulter EPICS-XL, a količina haptoglobina ELISA test kitom Bio K 271. Broj somatskih stanica u mlijeku kretao se od 16000 do 932000, a količina haptoglobina od 0, 007 do 1, 800 µg/mL što u našim istraživanjima odgovara nalazu broja somatskih stanica. U 71, 20% uzoraka utvrđena je bakterija S. aureus. U 17, 8% uzoraka utvrđen je pozitivan nalaz E.coli. Uz to, nadalje, utvrđena je pozitivna korelacija broja somatskih stanica i razine haptoglobina u mL mlijeka (r = 0, 62 ; P < 0, 001), pozitivna povezanost razine haptoglobina i leukocita (r = 0.658 ; P < 0, 01) te pozitivna povezanost broja somatskih stanica i leukocita (r = 0.464 ; P < 0.01). Procjena rizika kakvoće svježeg kravljeg mlijeka određivanjem koncentracije haptoglobina i imunofenotipizacijom leukocita
Rizik; svježe kravlje mlijeko; haptoglobin; imunofenotipizacija; leukociti
nije evidentirano
engleski
Risk assessment of quality of fresh milk by determining the concentration of haptoglobin and immunophenotyping of leukocytes
nije evidentirano
Risk; fresh cow s milk; haptoglobin; immunophenotyping of leukocytes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
77
27.01.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb